Staden Chiang Mai, där flera turister tros ha dött av insektsgift.
Staden Chiang Mai, där flera turister tros ha dött av insektsgift.

Flera mystiska dödsfall på hotell i Chiang Mai tros ha orsakats av insektsgift. Vägglöss hade utrotats.

Flera mystiska dödsfall med koppling till ett thailändskt hotell kan ha fått sin förklaring – ett insektsgift som används mot vägglöss kan ha dödat turisterna.

När den 23-åriga nyzeeländskan Sarah Carter dog på turistorten Chiang Mai i februari misstänktes matförgiftning, men det nyzeeländska tv-programmet ”60 minutes” har hittat spår av ett insektsmedel på hotellrummet hon och hennes vänner bodde i innan de blev sjuka. När de checkade in kvällen innan anade de inte att en man som bodde i rummet intill deras hade dött samma dag.
Ett par veckor senare dog även ett äldre brittiskt par som hade checkat in på våningen under. Läkarna misstänkte matförgiftning även i samband med deras död.

Giftexperten Ron McDowall som analyserade proverna som ”60 minutes” reporter tagit på hotellet säger att han fann spår av insektsgiftet klorpyrifos trots att det gått flera månader och trots att rummet rengjorts grundligt sedan Sarah Carter dog.
– Jag misstänker att hon blev dödad av en övernitisk insektsutrotare som följde hotellägarens instruktioner att ta hand om vägglöss.

En väninna till Sarah Carter som också fick uppsöka sjukvård efter att ha bott på rummet säger till tv-programmet att rummet verkade rent och att det inte luktade konstigt, men att det fanns skyltar på hotellet som meddelade att man använt insektsgift.

En norska och en amerikanska som dog i Thailand 2010 tros också ha förgiftats av samma ämne.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset