Många turister förstår inte att innehav av hasch är olagligt i Danmark.
Många turister förstår inte att innehav av hasch är olagligt i Danmark.

Flera turister tror att det är lagligt att köpa hasch i Christiania – för att det säljs öppet på gatorna. Nu tar polisen i med hårdhandskarna för att stoppa narkotikahandeln.

Inför Roskildefestivalen som hade premiär 27 juni, tog polisen fast 283 personer för narkotikainnehav. Nu har polisen i Köpenhamn förstärkt sin patrullering utanför fristaden Christiania. Den som ertappas med hasch i fickan får böta 2 000 danska kronor. Överstiger innehavet tio gram får man böta 3 000 kronor, rapporterar Helsinborgs Dagblad.

Danmark är känt för en liberal narkotikapolitik och i flera kända guideböcker som Lonely planet och Rough guide står det inget om att haschinnehav är förbjudet i landet – trots att det är nolltolerans som gäller.

LÄS MER: Dansk polis larmar: kraftig ökning av kriminella svenskar

Enligt Dannie Rise från polisens specialstyrka Task Force Pusher street, är det många turister som inte förstår att innehav av hasch är olagligt.

– Inne på Christiania ser de ju att hasch säljs öppet, trots att det är poliser i närheten, och att folk sitter och röker. Sen går de ut därifrån och springer in i oss, säger han till Politiken.

Sedan 2012 har polisens aktionsgrupp Task Force Pusher street, döpt efter haschgatan i Christiania – gjort razzior både utanför och inne i fristaden – i syfte att stoppa den utbredda narkotikahandeln. 

När det gället haschköpare från Sverige, Norge och Finland blir ärendena översända till nationell polis. Övriga turister får ta ut pengar från en bankomat och betala böter direkt på plats.

LÄS MER: Nu vill Danmark ha Skåne igen

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Brott