Sport

Turister varnas för Rio-bad

Avloppsvatten rinner från förorten Sao Goncalo ned i Guanabara Bay, i närheten av Rio de Janeiro. Arkivbild.
Avloppsvatten rinner från förorten Sao Goncalo ned i Guanabara Bay, i närheten av Rio de Janeiro. Arkivbild.

Bara dagar före OS-invigningen kommer nya uppgifter om det förorenade vattnet i Rio de Janeiro.Nu varnas badsugna turister:– Doppa inte huvudet under vattnet, säger den biomedicinska forskaren Valerie Harwood enligt The Guardian.

Det är nyhetsbyrån AP som under 16 månader har kontrollerat virusnivåerna i Rios vatten.

Tidigare har experter varnat för att det smutsiga vattnet skulle kunna vara en fara för bland andra seglarna och simmarna. Men den nya studien höjer även ett varningens finger för alla badsugna turister.

De första resultaten av undersökningen, som publicerades för ett år sedan, visade 1,7 miljoner gånger värre virusnivåer än vad som skulle anses som problematiskt i USA eller Europa. Blott tre teskedar vatten kan räcka för att orsaka mag- och luftvägsproblem, som i värsta fall kan leda till hjärt- och hjärninflammation.

Virus i 90 procent av testen

Smutsen kommer från avloppsvattnet och det kryllar av farliga virus, som antibiotika inte biter på. I hela 90 procent av testerna som gjorts har virus förekommit.

– Det är en väldigt, väldigt hög andel. Du skulle aldrig hitta sådana nivåer i USA eftersom vi tar hand om vårt avloppsvatten, säger den biomedicinska forskaren Valerie Harwood vid University of South Florida till AP enligt The Guardian.

Hennes råd till resenärer i Rio är tydligt:

– Doppa inte huvudet under vattnet.

Men det är inte bara vattnet som man bör passa sig för. Även sanden på stränderna kan vara farlig, särskilt för barn och spädbarn.

– Du vet hur snabbt ett spädbarn kan bli uttorkat och måste uppsöka sjukhus. Det är det läskigaste enligt mig, säger Harwood.

Viftar bort oron

Just den här dagen slår vågorna höga på Rio de Janeiros mest kända strand Cobacabana. Temperaturen är behaglig, 26 grader, och några surfare greppar sina brädor och kastar sig ut.

Pamela Humeler, turist från Argentina, går på stranden och fotograferar havet.

– Bakterier i havet? Så smutsigt? Då tänker jag inte bada, säger hon till TT.

Hon pekar på sina fötter, menar att det räcker att doppa tårna.

Brasilianskan Dalmaris Alle, en äldre dam med bikini och stor stråhatt, bekymrar sig inte. Hon skakar på huvudet och viftar bort oron. Visar att hon brukar hålla för näsan, och hon går inte längre ut än till midjan.

Hon nickar som svar på frågan om hon tänker bada.

– I morgon, om inte vågorna är så höga.

Platserna med mest föroreningar är Rodrigo de Freitas Lagoon, där rodden kommer att äga rum, samt Gloria Marina, utgångspunkten för seglarna.

De olympiska talespersonerna fortsätter dock att hävda att det inte är någon fara för OS-deltagarna.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset