Teresa Carlino och Isabelle Brunner testar Brogyllens Konditori.
Teresa Carlino och Isabelle Brunner testar Brogyllens Konditori.

Klyschor och turistfällor – eller sköna och minnesvärda platser att besöka. Metro tog en vanlig guidebok och lät de två turisterna Teresa Carlino, 26, och Isabelle Brunner, 26, från Basel i Schweiz betygsätta Göteborgs attraktioner.

Lena Garnold

”Jag tycker om att ta med mig en bok och bara ta det lugnt, det blir en skön kontrast” säger Teresa Carlino, som varit med och testat Göteborgs attraktioner ur en turists synvinkel.

Teresa Carlino, kommunikatör och bästa vännen Isabelle Brunner, farmaceut, har redan kollat in en hel del sevärdheter i Göteborg när Metro möter upp med dem för att testa fem av stans viktigaste to-dos bland turistattraktioner, enligt guideboken Lonley Planet. Lonely Planet-böckerna guidar varje år tusentals resande världen över.

De två vännerna har känt varandra sedan de var fyra år gamla och har rest en del ihop, så de var hårda domare när de skulle utvärdera Göteborgs guldklimpar.

Brogyllens Konditori: 5/5
Göteborg kryllar av kaféer, så vad ska man välja? Ett hett tips är Brogyllens Konditori, med pampig inredning och traditionella bakverk.
– Jag älskar kanelbullar och vill bara äta upp den här, även om jag redan ätit två till frukost, säger Isabelle och skrattar när hon slår sig ner vid sitt fika. Teresa ger tummen upp åt att det fanns ett laktosfritt alternativ åt henne och hon gillar läget.

Saluhallen: 3/5
Till Saluhallen ska man gå för att fylla sin picknickkorg och Lonely Planet-guiden tipsar även om billiga luncher.
– Jag gillar verkligen att man kan handla mat här, för det finns inte så många bra affärer mitt i stan, säger Teresa. Hon tycker att kvaliteten på varorna verkar bra, men skulle vilja se mer frukt och grönsaker.
– Du jämför det ju med Italienska marknader, svarar Isabelle, som är fascinerad av godiset.

Liseberg: 4/5
Liseberg beskrivs i guiden som Sverige mest populära nöjesfält och våra schweiziska vänner är väldigt nöjda med sitt besök.
– Det hade kunnat vara lite kortare köer, tycker Isabelle.
Men för Teresa var köerna inget problem. Hon lovordar i stället de billiga priserna. De hann åka i princip allt, förutom Atmosfear.
– Vi var helt slutkörda när vi gick därifrån. Det är ett bra betyg, poängterar Isabelle.

Paddan: 4/5
Inget turistande utan sightseeing och självklart är Paddan med i Lonely Planet-guiden som ett alternativ för att lära känna Göteborg.
– Det var en trevlig tur och guiden var rolig. Jag trodde att det var ett skämt när hon sa åt oss att ducka under bron, men så gjorde alla det, säger Isabelle.
Tjejerna tycker också att solen gjorde sitt för att göra båtturen härlig.

Trädgårdsföreningen: 4/5
För en verklighetsflykt under sin lunchtimme guidas Lonely Planet-läsaren till Trädgårdsföreningen, där man bland annat kan besöka Europas största rosenträdgård. Teresa och Isabelle gillar denna oas mitt i staden.
– Jag gillar verkligen det centrala läget, att det är vid vattnet och att det är en bra blandning av folk här inne, säger Teresa. Hon tycker att parken är bra, men för full pott hade den kunnat vara aningen större.
 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset