Laurence Danne och Steve Galhac från Barcelona tog en långhelg för att besöka Stockholm. Men hur bra är egentligen våra turistattraktioner? Metro lät paret betygsätta dem.
Laurence Danne och Steve Galhac från Barcelona tog en långhelg för att besöka Stockholm. Men hur bra är egentligen våra turistattraktioner? Metro lät paret betygsätta dem.

Stockholm är en av Europas ledande turistdestinationer just nu. Det visar besöksrekordet på över 10,4 miljoner kommersiella övernattningar i staden under fjolåret. Metro har tagit reda på varför och låtit två turister betygsätta Sveriges huvudstad.

Henry Lundholm

Turistparet fick en midsommar i Stockholm – nästan helt för sig själva.

Henry Lundholm

Båtsightseeing är inte testparets bästa tips – men vackert är det.

”Även om Stockholm lämnar dig med en lättare plånbok, kommer du oundvikligen ändå lämna den med ett tungt hjärta.” Så lyder Lonley Planets motivering till varför Stockholm bör vara en av de städer i världen man besöker under 2012.

Laurence Danne och Steve Galhac från Barcelona är några av de turister som följt rådet att besöka Stockholm under en långhelg.

– Vi hade hört att det skulle vara fint här och har verkligen sett fram emot att göra ett besök, vilket vi nu lyckats med, säger Laurence Danne när Metro träffar dem på Västerlånggatan i Gamla stan.

Efter viss research bestämde paret sig att besöka Stockholm just under den helg som vi firar det mest svenska man kan tänka sig – midsommarhelgen.

– Men det blev inte riktigt som vi tänkt oss. Vi trodde att det skulle vara en stor fest i hela staden. Det visade sig att svenskarna festar, men att de gör det utanför staden, säger Steve Galhac och skrattar.

Plötsligt hade de ett tomt Stockholm för sig själva.

– Även om det var tråkigt att det inte var så mycket öppet under två dagar var det en ganska häftig känsla. Stockholm är fantastiskt, säger han.

Gamla stan: 4/5
– Det är jättefint här. Att det är så mycket folk gör ingenting. Men det är mer att titta på de fina husen som lockar här, inte shoppingen. Den är inget vidare.

Vasamuseet: 5/5
– Vi blev jättepositivt överraskande. Det var imponerande att se det stora skeppet och man kunde enkelt ta del av historien via videoskärmar. Vasamuseet var verkligen en hit.

Moderna museet: 4/5
– Vi gillade museet i sig men inte den utställningen som pågick just nu. Annars hade det fått en femma.

Båtsightseeing: 3/5
– Vi hade inte planerat det men eftersom allt var stängt på midsommarafton blev det så. Det var helt okej, vackert. Men inte mer än så.

Utkiksplatsen: 5/5
– Vi hittade den här platsen av en slump och tur var det eftersom utsikten är fantastisk härifrån. Den får absolut högsta betyg.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset