Turismen bidrar till plastskräpet i haven.
Turismen bidrar till plastskräpet i haven.

Turismen bidrar till plastskräpet i haven. Det visar en ny rapport från Världsnaturfonden WWF.

Majoriteten av all plast i Europas hav, det vill säga nära en halv miljon ton, hamnar i Medelhavet. Skräp från soldyrkare på stranden hamnar i haven, rapporterar SR.  

– På plastfronten ser det väldigt illa ut. Om vi inte gör något nu, om vi inte ändrar vårt beteende, så finns det en risk framåt 2050 att vi har mer plast än fisk i havet, säger Inger Näslund, havsexpert vid WWF, till SR.

LÄS MER: Kajsa Ekis Ekman: En spansk val har dött av 29 kilo plast

Värst kring Medelhavet

I Europa är det Medelhavet som har fått ta den värsta smällen. Varje år besöker runt 200 miljoner turister länderna och öarna kring Medelhavet. Då ökar plastskräpet med 40 procent.

LÄS MER: 37 miljoner bitar plast hittad på ö i Stilla havet

Djur äter plasten

Havsdjuren misstar plasten för mat vilket får allvarliga konsekvenser.

– De misstar plast för mat och äter den. En havssköldpadda kan tugga i sig en plastpåse som liknar en manet. Mindre fisk kan ta plast i stället för plankton. Att plast kan binda kemiska föreningar till sig, framförallt mikroplasten, gör att vi inte vet i dag riktigt hur det påverkar oss när vi äter fisken, säger Inger Näslund till SR.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om wwf plast