Turkiets president Recep Tayyip Erdogan.
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan.

Med sju röster mot sex röstade den Turkiska författningsdomstolen igenom en ändring av landets sexuallagstiftning. Tidigare har det varit olagligt att ha sex med barn under 15 år men nu slopas åldersgränsen rapporterar DN.

Uppdatering:  Upphävandet av regeln träder kraft tidigast den 11 december och enligt Turkiets justitieministerium ska en ny lag presenteras och implementeras innan så är fallet för att förhindra kryphål i lagen som skulle tillåta sex med barn. Turkiet har alltså inte tillåtit sex med barn under 15 år, och kommer enligt landets justitiedepartement inte heller göra det.


Beslutet har väckt starka reaktioner från barnskyddsorganisationer, kvinnorörelser och andra som bekämpar barnäktenskap, som är en utbredd företeelse i Turkiet skriver DN.

Författningsdomstolen har tvingats ta ställning i frågan eftersom en lägre instans anser att det är fel att den nuvarande lagen inte gör skillnad på sex med en 4-åring och en 14-åring skriver Hurriyet Daily News.

I den lägre instansen har man slagit fast att barn mellan 12 och 15 år borde betraktas som sexuellt myndiga. Barn i den åldern anses förstå vad en sexuell akt innebär och kan därmed ge sitt samtycke menar instansen.

► LÄS MER: Hon giftes bort mot sin vilja: "Vi får inte vara fega i Sverige"

Psykiatern Bahar Gökler, som leder det turkiska förbundet mot barnövergrepp, säger till Hurriyet Daily News att författningsdomstolens beslut är förödande för barns rättigheter.

– Först och främst är alla individer under 18 år ett 'barn' enligt internationella konventioner. Att försöka söka samtyckte med ett barn när det handlar om sexuella övergrepp är helt uteslutet, säger hon till tidningen.

Lagändringen träder i kraft den 13 januari nästa år. Enligt Nazan Moroğlu, advokat och samordnare för Istanbuls kvinnoförbund, kommer slopandet av åldersgränsen leda till att allt fler barn utsätts för sexuella övergrepp och våldtäkt. Fler flickor kommer dessutom att giftas bort i tidig ålder och inte få någon utbildning säger Nazan Moroğlu till Hurriyet Daily News.

► LÄS MER: Allt fler gifta barn kommer till Sverige

Enligt DN har antalet ansökningar från föräldrar som vill gifta bort sina minderåriga döttrar ökat kraftigt de senaste åren. När lagändringen trätt i kraft behöver föräldrarna inte ansöka utan det är fritt fram för dem att gifta bort sina döttrar.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Politik Brott