Bilder från militärkupperna 1980, 1974 och 1960.
Bilder från militärkupperna 1980, 1974 och 1960.

Under fredagskvällen påbörjades ett kuppförsök av den Turkiska militären med målet att avsätta regeringen. Det är inte första gången den Turkiska militären genomfört militärkupper i landet.

Under fredagskvällen påbörjades en militärkupp i Turkiet där en faktion inom landets militär utropade att de tagit över landets statsapparat. Faktionen påstod sig representera Turkiets militär i sin helhet, och kuppförsöket har sedan dess orsakat minst 265 människors död.

Det här är inte det första kuppförsöket Turkiets militär har tagit initativ till, bara sedan 1960 har 4 militärkupper ägt rum. 

Militären har länge haft en särskild roll i Turkiet sedan Turkiet blev självständig under Mustafa Kemal Atatürk 1923, och har som bland annat New Yorker skriver ofta sett sig som landets brandvägg mot islamism och diktatur.

► LÄS MER: 265 döda – Det här vet vi om kuppförsöket i Turkiet
 

Sedan dess har Turkiets armé avsatt inte mindre är fyra regeringar. Och armén har ständigt varit på sin vakt sedan Recep Tayyip Erdogan blev premiärminister 2003, särskilt eftersom Erdogan fängslades 1999 efter att han deklamerat en dikt som ansågs uppmana till brott och religiöst hat.

1960

Den 27 maj 1960 genomförde 38 unga arméofficerare en statskupp där Regeringen kom att avsättas. Officiellt var anledningen till kuppen att armén börjat frukta att landet började sväva iväg från sekularism, bland annat genom öppnandet av hundratals moskéer och genom att arabiska böner kom att tillåtas.

Kuppledaren Cemal Gürsel meddelade att landet snabbt skulle omvandlas till en solid demokrati, men kom själv att hålla makten i landet fram till att den sjukdom som senare tog hans liv hindrade honom från att fortsätta regera.

1971

I ett Turkiet med stagnerade ekonomi gav generalen Memduh Tağmaç dåvarande premiärministern Süleyman Demirel ett ultimatum, som ledde till att Demirel avgick. Militären tog inte direkt makten, men översåg en serie övergångsregeringar som höll fram till 1973.

1980

Den instabila situation som rådde i landet under 1970-talet avtog inte, och i september 1980 genomförde militären ännu en statskupp. 50 personer avrättades och 500 000 personer arresterades. Kenan Evren, som lett kuppen, kom att bli president och höll sedan den posten mellan 1980 och 1989. En ny konstitution röstades igenom 1982 efter två år av militärt styre, och val kom att hållas igen.

1997

Den 27 februari 1997 kom presidenten Süleyman Demirel, som tidigare avsatts som premiärminister 1971, att avsättas efter att en grupp militärer börjat oroa sig för att Turkiet skulle börja präglas av politisk Islam.

En grupp generaler gav regeringen en serie rekommendationer, bland annat att förbjuda slöjor på universitet, och premiärministern hade sedan inte så mycket annat till val än att avgå. En ny koalitionsregering kom sedan att bildas, och ett nytt val hölls sedan 1999.

Kuppen 1997 kallas ofta för en "post-modern" militärkupp eftersom varken parlamentet eller konstitutionen kom att göras om.

Källor: Al Jazeera, Time Magazine, New Yorker

► LÄS MER: Generaler avsatta efter kuppförsök

 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Politik