Omkring 60 000 personer har hittills gripits eller avsatts med anledning av statskuppförsöket den 15 juli. Arkivbild.
Omkring 60 000 personer har hittills gripits eller avsatts med anledning av statskuppförsöket den 15 juli. Arkivbild.

Den turkiska regimen har beordrat masstängningar av medier och gett order om att gripa ytterligare ett stort antal journalister.

Tre nyhetsbyråer, 16 tv-kanaler, 23 radiostationer, 45 dagstidningar och ytterligare flera tiotals tidskrifter och förlag stängs ner på order från den turkiska regimen, rapporterar CNN Türk.

Myndigheter har också gett order om att gripa ytterligare 47 journalister misstänkta för inblandning i den misslyckade statskuppen i landet, rapporterar tv-kanalen. I måndags utfärdades en arresteringsorder för 42 journalister.

Journalisterna ska ha arbetat för Zaman, en tidning med koppling till den muslimske ledaren Fethullah Gülen, som anklagas vara hjärnan bakom statskuppförsöket. Gülen själv har fördömt kuppförsöket och nekat all inblandning.

Gripandet av journalisterna är det senaste i raden i den turkiska regimens påstådda försök att rensa ut personer misstänkta för att vara inblandade i den misslyckade militärkuppen den 15 juli.

En av de gripna är den 72 -årige journalisten Sahin Alpay som i flera år var verksam vid Stockholms universitet.

Tiotusentals personer har gripits eller sparkats från sina jobb i den pågående och omfattande utrensningen i Turkiet. Enligt CNN Türk har bland dem nu omkring 2 400 militärer sparkats, varav 726 officerare.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset