Cumhuriyets redaktion i Istanbul. Bilden är från ett tillslag mot tidningen i januari 2015 och har ingen koppling till det senaste gripandet.
Cumhuriyets redaktion i Istanbul. Bilden är från ett tillslag mot tidningen i januari 2015 och har ingen koppling till det senaste gripandet.

Gripandena av turkiska journalister fortsätter. Nu har den oppositionella tidningen Cumhuriyets chefredaktör Murat Sabuncu frihetsberövats.

Engelskspråkiga Hürriyet skriver att minst fyra journalister på Cumhuriyet har gripits utöver chefredaktören. Dessutom har polisen utfärdat minst 13 efterlysningar av Cumhuriyets medarbetare och chefer, enligt CNN Türk. En av dem, styrelsens ordförande Akin Atalay, ska även han ha gripits enligt Cumhuriyet, rapporterar AFP.

Tidningen anklagas för att ha stött den kurdiska gerillarörelsen PKK och Gülenrörelsen. Den senare pekas ut som skyldig till den misslyckade militärkuppen i mitten av juli. Gripandet är ett i raden av frihetsberövanden av turkiska journalister sedan kuppförsöket. Fler än 100 mediebolag har sedan dess stängts, och tiotusentals statsanställda tjänsteman har gripits eller sparkats från sina jobb.

Den sekulära vänstertidningen Cumhuriyet är en inflytelserik röst i Turkiet och står i opposition till det styrande islamistiska AK-partiet och president Recep Tayyip Erdogan. I maj dömdes tidningens tidigare chefredaktör Can Dündar och Ankarachefen Erdem Gül till fängelse för att ha publicerat bilder som avslöjade hur den turkiska underrättelsetjänsten smugglat vapen till Syrien. Dündar är dock frisläppt i väntan på att fallet ska upp i högre instans och befinner sig i exil. Cumhuriyet skriver att även Dündar har efterlysts i samband med den pågående insatsen, rapporterar AFP.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset