Turkiets utrikesminister Mevlüt Cavusoglu reagerade starkt på sin svenska kollega Margot Wallströms tweet med kritik mot den turkiska författningsdomstolens beslut. Men Wallström står på sig. Här samtalar de under ett möte i Bryssel i maj. Arkivbild.
Turkiets utrikesminister Mevlüt Cavusoglu reagerade starkt på sin svenska kollega Margot Wallströms tweet med kritik mot den turkiska författningsdomstolens beslut. Men Wallström står på sig. Här samtalar de under ett möte i Bryssel i maj. Arkivbild.

Turkiets författningsdomstol har aldrig haft för avsikt att avkriminalisera sexuella övergrepp mot barn. Det skriver domstolen i ett uttalande, där den även hävdar att internationella medier försökt smutskasta Turkiet.

Ett beslut i maj om att annullera en paragraf i den turkiska lagen kring sexuella övergrepp mot barn har de senaste dagarna uppmärksammats i bland annat svenska medier. Beslutet innehåller en formulering om att begreppet samtycke bör kunna användas även vid fall med barn mellan 12 och 15 år.

Svenska medier, inklusive TT, har rapporterat att detta kan innebära att sex med barn i den åldern kan komma att avkriminaliseras. I vissa fall har det framstått som om beslutet innebär en omedelbar avkriminalisering.

"Lagtekniskt"

Nu anklagar författningsdomstolen i ett pressmeddelande utländska medier för att medvetet ha "förvrängt" beslutet i syfte att "vanära vårt land". Sexuella övergreppshandlingar mot barn under 15 har inte avkriminaliserats i och med beslutet, understryker domstolen. Vidare skriver den att det handlar om en lagteknisk åtgärd som motiveras av att lagstiftningen inte varit förenlig med proportionalitetsprincipen – vilket syftar på att straffsatsen i dag är densamma oavsett vilken ålder barnet och förövaren har.

Domstolen har inte ens antytt att sexuella övergrepp mot barn under 15 ska bli lagligt, tillägger den.

Den betonar också att upphävandet av lagen träder i kraft först ett halvår efter det att beslutet publicerats, vilket skedde dagarna före kuppförsöket i juli, och att lagstiftarna därmed har tid att formulera en ny lag på området. Tills dess gäller den gamla lagen.

Otydligt

Tidigare har den turkiske utrikesministern skarpt kritiserat ett Twitter-inlägg från den svenska kollegan Margot Wallström, där hon skrev: "Turkiets beslut att tillåta sex med barn under 15 måste dras tillbaka". Tweeten ledde även till att Sveriges chargé d'affaires i Ankara kallades till turkiska UD för att ta emot en protest.

Wallström backar dock inte från sin kritik. Hon uppger att fakta är att barns rättigheter försvagas av konstitutionsdomstolens beslut.

– Beslutet från domstolen finns där och om inget görs så kommer det att träda i kraft i början av nästa år, säger Wallström.

Turkietkännaren Paul Levin tycker att den svenska rapporteringen delvis varit otydlig.

– Det är en viktig fråga, och det finns legitim kritik att rikta mot beslutet. Men det är viktigt att hålla alla fakta i huvudet. Det stämmer ju inte att det är ett beslut att tillåta sex med barn, säger han.

"Fel riktning"

Men domstolsbeslutet har väckt skarp kritik även i Turkiet, bland annat från rättighetsgrupper som menar att förslaget om att barn mellan 12 och 15 år bör kunna uttrycka samtycke riskerar att luckra upp synen på övergrepp.

– Dessutom finns stora problem i Turkiet med barnäktenskap, våld mot kvinnor och sexuellt våld. Och då menar man att detta är att gå i helt fel riktning och att det skulle kunna användas för att ge mildare straff till förövare, säger Paul Levin.

Huruvida uppmärksamheten kring beslutet kommer att påverka hur den nya lagen i slutänden utformas är svårt att sia om, säger Levin.

– Det är möjligt att när en sådan här fråga väcker internationell uppståndelse så resulterar det i att man blir mer försiktig. Men det är också så att man just nu inte är särskilt mottaglig för kritik från omvärlden, i kölvattnet av kuppförsöket. Så det finns också en risk att kritiken får motsatt effekt.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset