Relationerna mellan EU och Turkiet är återigen på väg mot en bottennivå."Oacceptabelt" säger myndigheterna i Ankara om EU:s upprepade oro över gripanden och tillslag.

I ett uttalande från EU:s utrikeschef Federica Mogherini på tisdagen listas en lång rad händelser, däribland helgens gripanden av ledare inom prokurdiska partiet HDP, förnyade åtgärder mot journalister och för ett återinförande av dödstraff. Allt kallas sedan för en "extremt oroande utveckling som skadar rättssamhället, respekten för mänskliga rättigheter och fundamentala friheter".

Turkiska utrikesdepartementet svarade snabbt och ilsket.

"Oacceptabelt" heter det bland annat i ett skriftligt uttalande där EU kritiseras för att inte "förstå" Turkiets kamp mot terrorismen.

Ilska mot Tyskland

Tidigare under dagen gick dessutom utrikesminister Mevlut Cavusoglu till skarp attack mot Tyskland, som anklagas för att inte agera mot den terrorstämplade kurdiska organisationen PKK och vänsterextrema DHKP-C.

– Tyskland är det land som mest stöder terrororganisationer riktade mot Turkiet, sade Cavusoglu på en presskonferens i Ankara enligt Reuters.

– PKK och andra extremistpartier är förbjudna som terrorgrupper här. Jag förstår inte dagens uttalanden, löd emellertid det snabba svaret från hans tyske kollega Frank-Walter Steinmeier i Berlin.

Ingen visumfrihet?

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker varnar samtidigt för att det kommer att vara Turkiets fel om landet inte får den visumfrihet som utlovats i vårens stora flyktingavtal mellan Bryssel och Ankara.

– Allt det som turkiska myndigheter gör får mig att tro att i slutändan vill inte Turkiet vara redo att respektera europeiska normer, sade Juncker i ett tal i Brygge.

EU-kommissionen väntas under onsdagen komma med sin årliga rapport om läget i Turkiet och de övriga länder som strävar efter medlemskap i EU.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset