Överbefälhavaren, general Hulusi Akar, får tillsammans med andra höga militärchefer fortsatt förtroende.
Överbefälhavaren, general Hulusi Akar, får tillsammans med andra höga militärchefer fortsatt förtroende.

De högsta ledarna inom den turkiska militären stannar på sina poster, efter en rejäl omorganisation av de militära leden. Samtidigt befordras ett stort antal militärer för att ersätta dem som rensats ut.

Landets överbefälhavare, den fyrstjärnige generalen Hulusi Akar, var en av dem som kidnappades under det misslyckade kuppförsöket den 15 juli, som delar av militären stod bakom. Det uppger energiministern Berat Albaryak, som också är gift med president Recep Tayyip Erdogans äldsta dotter Esra Erdogan.

De högsta befälhavarna för armén, flottan och flygvapnet får också stanna på sina poster. Även två av dessa togs som gisslan under kuppförsöket, skriver den turkiska tidningen Hürriyet.

Behöver "nytt blod"

Samtidigt befordras 99 överstar till generaler.

Dessutom har Erdogan planer på att låta underrättelsetjänsten och överbefälhavaren lyda under presidentskapet och inte, som nu, under premiärministern. Det uppger källor inom det turkiska parlamentet, enligt tv-kanalen CNN Türk.

Den turkiska militären, Natos näst största, behöver "nytt blod", uppger Erdogan i en intervju med Reuters.

Medier tystas

Stora utrensningar inom militären har gjorts sedan kuppförsöket och totalt 1 684 soldater – däribland 149 generaler och amiraler – har avskedats, skriver Hürriyet. De anklagas för att ha kopplingar till den USA-baserade predikanten Fetullah Gülen som i sin tur anklagas för att ligga bakom kuppförsöket.

Omfattande utrensningar har även utförts inom polisen, rättsväsendet och utbildningssystemet. Masstängningar av medier pågår och nyligen fattades beslut om att ett stort antal tv- och radiostationer, tidningar och magasin ska stängas. Tre nyhetsbyråer tvingas också avsluta sin verksamhet.

Uppemot 16 000 människor har frihetsberövats. Totalt beräknas omkring 60 000 statligt anställda antingen ha gripits eller fått sparken.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset