Ring oss direkt nästa gång, hälsar Turkiet efter trätan kring utrikesminister Margot Wallströms kritik mot författningsdomstolens syn på sexuella övergrepp.

Turkiets EU-minister Ömer Celik fick visserligen inte träffa den sjukanmälda Wallström under helgens ministermöte med EU i Slovakien.

Men han skickade en hälsning ändå.

– Utrikesministern gjorde vissa uttalanden efter uppgifter i medier men det hade nog varit mycket bättre om hon först hade kontaktat vår justitieminister eller utrikesminister för att få information, svarade Celik på en fråga från Sveriges Radio om Wallströms kritik mot den turkiska författningsdomstolen och dess omdiskuterade nya syn på hur sexuella övergrepp mot minderåriga ska bedömas.

– Uttalandet bygger inte på verkliga fakta. Vår politiska rörelse tar väldigt allvarligt på alla övergrepp mot minderåriga. Sverige är en vän till Turkiet, men ibland inom EU tycks det finnas en regel som inte är så bra att hålla fast vid: att tala om varandra, i stället för att tala med varandra, sade den turkiske EU-ministern på lördagen.

Från svensk sida anses trätan redan vara passé.

– Ja, det ser vi som överspelat, sade utrikesrådet Anna-Karin Eneström, som representerade Sverige i Bratislava, när hon anlände till mötet i fredags.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset