Utrikesminister Margit Wallström är på utrikesministermöte i Bryssel.
Utrikesminister Margit Wallström är på utrikesministermöte i Bryssel.

Turkiet höjer tonen ytterligare i trätan med EU om mänskliga rättigheter och framtida medlemskap.Besked krävs före nyår – annars vill presidenten folkomrösta om både dödsstraff och avbrutna EU-förhandlingar.

Det senaste i en lång rad hårda bud från Ankara kom i ett tv-sänt tal från president Recep Tayyip Erdogan på måndagen.

– Låt oss vänta till årsskiftet och sedan låta folket avgöra. Till och med Storbritannien gick till folket. Storbritannien sade "låt oss lämna" och det gjorde de, sade Erdogan enligt Reuters.

Samtidigt öppnade presidenten för att återinföra dödsstraffet om hans parlament föreslår det och en folkomröstning sedan ger tummen upp.

I så fall lär Turkiets EU-ambitioner vara definitivt över. Åtminstone för tillfället.

– Det är klart att återinförs till exempel dödsstraffet så är ju det slutet på medlemskapsförhandlingarna och det måste också göras klart, säger utrikesminister Margot Wallström (S) som på måndagen diskuterade läget i Turkiet med sina EU-kollegor i Bryssel.

– Det återstår ju att se om det här var något slags skrämskott eller om han menar allvar. Vi har ju sett en del utspel tidigare så det är inte så mycket som förvånar oss längre. Vi får se hur kontakterna kommer att ske nu och så får vi hoppas att de sansar sig, säger utrikesministern efter mötet.

Dan Reiland/AP
USA:s blivande president är ett av samtalsämnena för EU:s utrikesministrar i Bryssel.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset