Många av offren i Gaziantep var barn.
Många av offren i Gaziantep var barn.

Minst 22 av offren för lördagens bombdåd mot ett bröllop i turkiska Gaziantep var under 14 år.Turkisk militär attackerade på måndagen syrisk-kurdiska mål och IS-mål i norra Syrien. Utrikesministern talar om en "total rensning".

Det var i samband med att gästerna höll på att lämna bröllopet i miljonstaden i sydöstra Turkiet som sprängladdningen detonerade.

I attacken dödades 54 människor och närmare 70 skadades, vilket gör dådet till det dödligaste i Turkiet i år.

22 dödsoffer var barn, rapporterar Reuters med hänvisning till ett uttalande från den turkiska regeringen.

Bruden och brudgummen fick föras till sjukhus, men skadades inte allvarligt.

Motstridiga toppar

Turkisk polis söker två personer som sågs anlända till bröllopet tillsammans med självmordsbombaren, och som sedan flydde platsen, enligt den turkiska nyhetsbyrån Dogan.

Enligt Turkiets president Recep Tayyip Erdogan var dådet en del i extremistgruppen Islamiska statens (IS) försök att etablera sig i Gaziantep. Han har också hävdat att självmordsbombaren sannolikt var ett barn mellan 12 och 14 år.

Men Turkiets premiärminister Binali Yildirim var vid en pressträff på måndagen i Ankara inte alls så säker:

– Vi kan i det läget inte bekräfta någonting om vem förövaren var, om det var ett barn, en vuxen eller för vilken organisation.

Korridor för rebeller

En anonym säkerhetskälla uppger för Reuters att den bomb som användes i attacken var av samma slag som användes vid bombdåden i fjol mot en fredsdemonstration i Ankara och i gränsstaden Suruc. IS har tagit på sig dessa attacker, som dödade sammanlagt över 130 människor.

Landets utrikesminister Mevlüt Cavusoglu anser att IS nu helt och hållet måste "rensas bort" från området kring Turkiets gräns mot Syrien.

– Vi ska strida mot Daesh (IS) till slutet och fortsätter att stödja länder och styrkor som kämpar mot dem, sade Cavusoglu i en tv-sänd intervju, enligt AFP.

På måndagskvällen kom uppgifter om att turkisk militär attackerat syrisk-kurdiska mål i Manbij med artilleri ett 20-tal gånger samt IS-mål i Jarablus. Båda platserna ligger i norra Syrien.

Enligt en officiell turkisk talesperson syftar attackerna till att öppna en korridor för "moderata rebeller", enligt Reuters.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset