Efter två månaders offensiv rapporteras Turkiet och allierade rebeller helt ha intagit den kurdiska enklaven Afrin.
Efter två månaders offensiv rapporteras Turkiet och allierade rebeller helt ha intagit den kurdiska enklaven Afrin.

Efter ett blixtanfall under söndagen rapporteras den belägrade staden Afrin i norra Syrien stå helt under turkisk kontroll. Turkiska armén säger sig nu ha lyckats med målet att driva bort den kurdiska YPG-milisen från området.

På söndagen uppgav Turkiets president Recep Tayyip Erdogan att landets styrkor tillsammans med den allierade rebellgruppen Fria syriska armén helt kontrollerade staden.

Uppgifterna bekräftas bland annat av AFP:s utsände, som rapporterar att turkiska flaggor har hissats över staden samtidigt som civila ses fly därifrån och rökpelare stiger mot himlen.

Enligt invånare har den kurdiska YPG-milisen har dragit sig tillbaka utan strid, men uppgifterna har inte bekräftats av milisen.

LÄS MER: Hundratusentals flyr belägrade Afrin när Turkiet avancerar

Samtidigt säger de kurdiska styrkorna i ett uttalande att man planerar att byta taktik och nu förbereder ett gerillakrig.

– Våra styrkor är närvarande över hela Afrin. De kommer att slå till mot den turkiska fienden och dess legosoldater vid varje tillfälle, säger Othman Sheikh Issa, en representant för det kurdiska styret i ett tv-sänt uttalande, enligt Reuters.

Civila fortätter att fly från Afrin efter att turkiska styrkor rapporteras ha intagit staden.

Sedan i onsdags har över 250 000 människor har flytt från striderna, enligt Syriska observatoriet för mänskliga rättigheter. Hundratals civila uppges ha dött tillsammans med över 1 500 kurdiska krigare.

Turkiet ser kurdiska YPG som en terroristgrupp och som en fortsättning av den terrorstämplade PKK-milisen. Landet inledde sin offensiv mot enklaven för två månader sedan under förevändningen att säkra den turk-syriska gränsen.

Samtidigt utgör YPG ryggraden i den USA-stödda koalition som framgångsrikt drivit bort terrorsekten IS från stora delar av Syrien.

LÄS MER: Därför sprids hashtagen #SupportAfrin

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset