Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg. Arkivbild.
Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg. Arkivbild.

Enligt FN är situationen för yttrandefriheten i Turkiet "bister".Och efter sommarens kuppförsök i Natolandet har ett antal turkiska officerare som arbetar på Nato-uppdrag sökt asyl utomlands.

– Det stämmer att en del turkiska officerare som arbetar i Natos struktur, en del av dem har sökt asyl i de länder där de arbetar, säger Natochefen Jens Stoltenberg.

Efter kuppförsöket har tusentals turkiska militärer gripits och många har förhörts under hårda former och/eller avskedats.

Nu säger Stoltenberg att asylansökningarna är en fråga för berörda länder, utan att lämna ytterligare detaljer om vilka det är.

Stoltenberg ska på söndag inleda ett besök i Turkiet. Då ska han ta upp frågan mänskliga rättigheter och korrekt rättsskipning.

Turkiet skyller kuppförsöket på den muslimske predikanten Fethullah Gülen, som lever i exil i USA. Ankara har slagit till brett och hårt mot tidningar och oppositionella som anklagas för att stödja Gülen eller vissa kurdiska rörelser.

Under ett besök i Turkiet ger FN-rapportören David Kaye en dyster bild:

– Jag skulle säga att slutsatsen är ganska bister och återspeglar vad jag tror är en djup känsla av inskränkningar av åsiktsfrihet och yttrandefrihet över hela landet.

Burhan Ozbilici
David Kaye, FN-rapportör om åsikts- och yttrandefrihet under en presskonferens i Ankara.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset