Erdogan och AKP.
Erdogan och AKP.

Det turkiska regeringspartiet AKP vill förbjuda flera ord och uttryck från att användas i parlamentet. Om förslaget går igenom kan parlamentsledamöter få böter om de nämner Kurdistan eller det armeniska folkmordet, skriver Dagens Nyheter.

DN, som refererar till turkiska tidningen Hürriyet, skriver att det är den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogans regeringsparti AKP samt det nationalistiska partet MHP som står bakom det nya förslaget.

Förslaget grundar sig i att AKP anser att det är nödvändigt för att få stopp på oppositionspartiernas försök att motsätta sig i parlamentet.

Om förslaget går genom innebär det att utvalda ord och fraser kommer att förbjudas, skriver DN.

Bland dessa finns till exempel ”Kurdistan” och ”det armeniska folkmordet”. Det kommer heller inte att vara tillåtet att benämna städer vid deras kurdiska namn.

LÄS MER: ”Så blev Erdogan mäktigast i Turkiet”

Förslaget har fått hård kritik från partiets motståndare. Samtidigt har AKP egen majoritet i parlamentet och kan därför rösta genom förslaget.

Bryter en parlamentledamot mot förbudet innebär förslaget att personen blir avstängd från tre sessioner i paralamentet och får böter som motsvarar två tredjedelar av en ledamots lön, drygt 40 000 kronor.

I januari tidigare i år blev parlamentsledamoten Garo Paylan avstängd från sina uppdrag efter att ha nämnt det armeniska folkmordet, ett beslut han har överklagat till Europadomstolen.

Turkiet vägrar erkänna det armeniska folkmordet som inleddes i april 1915 och har hotat länder som erkänt folkmordet med konsekvenser.

När Tyskland i fjol blev det senaste landet i raden som erkänt det armeniska folkmordet ringde Erdogan till Angela Merkel inför omröstningen och varnade för att ett erkännande skulle få konsekvenser för relationen mellan de två länderna.

LÄS MER: ”Natalie Demirian: Därför får vi aldrig glömma det armeniska folkmordet”

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Erdogan Turkiet