Andrahands­hyrorna i storstäderna ökar gradvis för varje månad – och kommer med all sannolikhet att fortsätta stiga under lång tid framöver, enligt en expert.

TT

Hyrorna för andrahands­lägenheter i Stockholm, Göteborg och Malmö fortsätter sin obönhörliga resa uppåt, visar Blocket bostads statistik för april.

I Stockholm kostar en enrummare i genomsnitt 1 000 kronor mer än för ett år sedan, i Göteborg är prisökningen 500 kronor i månaden för ettor jämfört med samma period i fjol, och i Malmö är priset för en tvårumslägenhet nästan 500 kronor högre.

Enda undantaget är ettor i Malmö som har blivit drygt 100 kronor billigare.

– Egentligen är det osunt att hyrorna går upp som de gör, det gör det svårare för unga att flytta hemifrån. Jag tror att ökningen beror på att den totala bostadsmarknaden inte är så välmående, med stark efterfrågan, ökande priser och ett litet utbud, som smittar av sig på andrahandshyrorna, säger Bessie Wedholm, tf presschef på Blocket.

Samtidigt är Boverkets prognos dyster för alla som bor i andra hand: Hyrorna i storstäderna kommer att fortsätta stiga under en lång tid framöver – precis som priset på bostadsrätter.

– Det finns ingenting som tyder på att andrahands­hyrorna skulle börja sjunka. De slutar stiga när priserna på bostadsrätter planar ut, och det kommer att hända först den dagen när räntan går upp. Men det är inte aktuellt nu, signalerna är snarare att vi får fortsatt låga räntor under en ganska lång tid framöver, säger Bengt Hansson, analytiker på Boverket.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset