Närmare 2 700 personer mellan 15 och 17 år placerades i arresten mellan 1 juli 2015 – 30 juni 2016. På bilden syns arresten i Mölndal. Arkivbild.
Närmare 2 700 personer mellan 15 och 17 år placerades i arresten mellan 1 juli 2015 – 30 juni 2016. På bilden syns arresten i Mölndal. Arkivbild.

Barnombudsmannen (BO) är kritisk sedan det visat sig att tusentals barn fortfarande hamnar i polisarrest. Regeringen erkänner att situationen måste förbättras.

BO har begärt ut nya uppgifter från polisen som visar att 2 685 personer mellan 15 och 17 år placerades i arresten under ettårsperioden 1 juli 2015 – 30 juni 2016. Det är färre jämfört med den senaste sammanställningen från 2011, men fortfarande för högt anser BO.

– Barn och unga som placerats i arrest beskriver det som helvetet på jorden. De upplever att de inte behandlas som människor, det förekommer självskadebeteende och flera har en känsla av att de förlorar förståndet, säger BO Fredrik Malmberg till TT.

Kritik från tortyrkommitté

Gripna och anhållna personer placeras vanligtvis i polisarrest i anslutning till en polisstation medan häktade hamnar i häkten som Kriminalvården ansvarar för. FN:s barnrättskommitté har tidigare kritiserat Sverige för det stora antalet barn som varje år frihetsberövas och FN:s kommitté mot tortyr har krävt att Sverige helt avskaffar isolering av barn i såväl polisarrest som häkte.

Inrikesminister Anders Ygeman säger i ett skriftligt uttalande till TT att han anser att det är en positiv utveckling att färre unga hamnar i arresten än vad tidigare statistik visat.

"Men det finns fortfarande saker att göra. Jag anser att framför allt isolering av barn och unga är något Sverige måste hantera bättre än idag" skriver Ygeman.

Förslag på hemarrest

Han framhåller vidare att det i häktesutredningen som regeringen tog emot i höstas finns förslag på hur häktesanvändandet för barn och unga ska kunna förbättras. Den föreslår bland annat alternativ som hemarrest samt att häktade under 18 år ska förvaras på särskilt ungdomshem.

BO välkomnar flera av förslagen men tycker att regeringen borde gå längre vad gäller användandet av arrest.

– Som det ser ut i dag, med den träning personalen har, borde arrest vara helt uteslutet, säger Malmberg.

Bertil Enevåg Ericson / TT
Barnombudsman Fredrik Malmberg är kritisk till det stora antal barn som hamnar i arrest i Sverige. Arkivbild.
Fredrik Sandberg/TT
Inrikesminister Anders Ygeman (S) hoppas att förslagen i en utredning som lämnades till regeringen i höstas ska komma tillrätta med problemen. Arkivbild.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset