Metro har tidigare rapporterat om bluffmejlen.
Metro har tidigare rapporterat om bluffmejlen.

Den senaste tiden har tusentals svenska datorer smittats av en trojan från en och samma bedragare. Viruset är så allvarligt att Myndigheten för samhällsskydd och beredskap nu kopplats in, rapporterar SVT.

Metro har   tidigare rapporterat om att polisen varnat för falska mejl som ser ut att komma från Skatteverket och Cdon.

Polisens varning: Öppna inte bilagan i det här mejlet

I mejlet från Cdon finns en faktura bifogad och polisen har uppgett att den troligen innehåller någon form av skadlig kod som syftar till att komma åt mottagarens konto. I mejlet från Skatteverket uppmanas mottagaren att fylla i sina bankuppgifter i en bifogad zip-fil – och fil som polisen tidigare uppgett för Metro misstänks innehålla en trojan.

Skatteverket varnar för blufffmejl

Och nu rapporterar SVT att tusentals svenska datorer har smittats av trojanen och att falska mejl även ska ha skickats från Elgiganten. Alla mejl ska komma från samma bedragare och trojanen tar över datorn och ligger sedan vilande, skriver SVT.

Sedan spar viruset all information som till exempel inloggningsuppgifter till din internetbank och när du ska föra över pengar kan bedragaren tömma ditt konto.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har kopplats in i ärendet. 

– Det som är så allvarligt med det här viruset är att det är så bra på att dölja sig och orsaka stor skada. Den är dessutom väldigt svår att ta bort. Det krävs en fullständig ominstallation av datorn för att trojanen ska försvinna, säger Robert Jonsson, säkerhetsexpert på MSB, till SVT.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset