Skogsbranden i Trängslet var en av många som härjade i Sverige under sommaren.
Skogsbranden i Trängslet var en av många som härjade i Sverige under sommaren.

6120 frivilliga anmälde sig till att bistå i räddningsarbetet vid de svenska skogsbränderna i sommar. ”Jag är otroligt imponerad”, skriver Ylva Johnsson Strömberg vid Röda Korset i ett pressmeddelande från MSB.

När skogsbränderna härjade som värst i Sverige startade Röda Korset och Myndigheter för samhällsskydd och beredskap, MSB, en nationell stödinsats för att bistå räddningsarbetet.

I samarbetet samordnade Röda Korset de frivilliga som behövdes och bistod med att få fram förnödenheter till de som kämpade vid bränderna.

LÄS MER: Andreas dramatiska filmer inifrån brandzonen: ”Brinner så in i helvete”

”Visar på vikten av frivilliga”

Och nu uppger MSB i ett pressmeddelande att hela 6120 frivilliga anmälde sig till att hjälpa till i arbetet.

– Sommarens bränder visar verkligen på vikten av frivilliga i svensk krisberedskap. Jag är otroligt imponerad av uthålligheten hos räddningstjänsten och tagen av engagemanget hos frivilliga och företag som ofta sett till att ‘vardagen’ fungerat genom att till exempel lösa vatten, mat och sängplats åt räddningspersonalen där det behövts”, säger Ylva Johnsson Strömberg, krisberedskapschef på Svenska Röda Korset, i pressmeddelandet. 

LÄS MER: JAS-plan bombade brandområde – se filmen här

På förfrågan från räddningstjänsten delades 54 listor med 888 namn ut till räddningstjänster och kommuner som behövde stöd från frivilliga. Vid branden i Ljusdals kommun fanns till exempel 300 frivilliga på plats.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset