22 000 personer godkände 1000 timmars samhällstjänst för att få gratis wifi.
22 000 personer godkände 1000 timmars samhällstjänst för att få gratis wifi.

22 000 personer gick omedvetet med på att städa kloaker, när de godkände användarvillkoren för att få använda gratis wifi-tjänsten Purple.

Purple, som erbjuder gratis wifi på olika platser i Storbrittannien, genomförde ett experiment som enligt wifi-tjänsten skulle ”illustrera bristen på konsumentmedvetenhet om vad folk skriver på när de begär åtkomst till gratis wifi”, vilket The Guardian uppmärksammade igår.

Experimentet gick ut på att tjänsten satte in ett relativt ovanligt krav i deras användarvillkor – den som godkände skulle gå med på att städa kloaker under 1 000 timmar av samhällstjänst. I samhällstjänsten ingick bland annat att städa toaletter på festivaler, skrapa bort tuggummi från gator och att städa bort tilltäppningar i kloaker för hand.

LÄS MER: EU-pengar ska ge glesbygden wifi

I två veckor fanns kravet med i användarvillkoren och godkändes under perioden av 22 000 personer. Det fanns även ett pris att vinna för den som läste villkoren och flaggade för samhällstjänstklausulen. Bara en person deltog i tävlingen.

Enligt The Guardian är det dock fortfarande oklart om användarvillkor kan anses vara lagligt bindande, eftersom den som godkänner inte har möjlighet att förhandla villkoren.

LÄS MER: Bedrägeriexperten: Så ska du tänka på internet

Ett liknande experiment gjordes av internetsäkerhetsfirman F-Secure i London år 2014. Firman använde sig av en liknande wifi-tjänst på en plats som erbjöd gratis wifi. I användarvillkoren skrevs det då in att den som godkände fick använda gratis wifi i utbyte mot sitt förstfödda barn. Trots kravet, godkändes användarvillkoren av sex personer, skriver The Guardian.

Efter undersökningen konstaterade F-Secure att ”medan användarvillkor är lagligt bindande så går det emot socialpolitiken att sälja barn för att få gratis service. Så klausulen skulle inte vara genomdrivbar i en rättssal”.

 

 

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset