Säkerhetspådraget är stort inför OS-invigningen, som på fredagen stördes av tusentals demonstranter som deltog i en protestaktion mot evenemanget.
Säkerhetspådraget är stort inför OS-invigningen, som på fredagen stördes av tusentals demonstranter som deltog i en protestaktion mot evenemanget.

Timmarna före OS-invigningen samlades tusentals människor framför att av de pampiga hotellen på Copacabana och protesterade mot jätteevenemanget.

Uppskattningsvis 3 000 deltog i protestaktionen, och skanderade bland annat "Nej till olympiska spelen". De samlades framför Copacabana Palace Hotel, där flera gäster med olympiska ackrediteringar stod på hotellterrassen och såg på.

Protesterna riktade sig mot de enorma kostnader som de olympiska spelen fört med sig – och mot den politiska korruptionen i landet, som just nu leds av center-höger-koalitionens ledare Michel Tmer, då presidenten Diima Rousseff till vidare är avstängd för korruptionsanklagelser. Brasilien har enligt nyhetsbyrån AFP spenderat mer än 10 miljarder dollar, cirka 85 miljarder kronor, på infrastruktur och förberedande arbeten inför spelen. Dagens protest är den senaste i raden av ovälkomna aktioner mot spelen.

Trots att de protesterande blockerade trafiken på Avenida Atlantica och orsakade trafikkaos, så ingrep inte polisen. Vid tidigare protester under den olympiska eldens färd genom landet den senaste tiden har polis använt tårgas och gummikulor för att skingra folkmassor.

OS invigs i Rio natten mot lördag svensk tid, inför nästan 80 000 åskådare på Maracanã-stadion.

– OS är en fasad, en show. Det representerar inte verkligheten i Brasilien. De vill att alla ska uppträda fint och perfekt, säger Ricardo Parents, anhängare till Rousseffs vänsterparti.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset