Tusentals har protesterat mot Mouchine Fikris död. På plakat välkomnas syrligt FN:s klimatmöte: "Vi maler människor här".
Tusentals har protesterat mot Mouchine Fikris död. På plakat välkomnas syrligt FN:s klimatmöte: "Vi maler människor här".

Tusentals marockaner deltog vid begravningen av 31-åriga fiskhandlaren Mouchine Fikri, vars otäcka död i en sopbil har väckt upprörda känslor och protester över hela det nordafrikanska landet.

En anställd i kommunen försökte i fredags beslagta och förstöra svärdfisk som man menade hade fångats olagligt, men som var värda mycket pengar för 31-åringen. Enligt människorättsaktivisten Fassal Aoussar hoppade Mouchine Fikri för att rädda sin fisk ner i pressen i sopbilens bakdel, där han sedan krossades till döds.

Bilder i sociala medier som visar delar av hans livlösa kropp som sticker ut ur soppressen orsakade snabbt landsomfattande protester.

– Hela Rif är i chock och håller på att koka över, säger Fassal Aoussar.

Rif, en region i norra Marocko, var 2011 hjärtat i landets variant av den arabiska våren, kallad 20 februarirörelsen. När den arabiska våren startade i Tunisien i slutet av 2010 – och sedan spred sig i hela regionen – var det med just en gatuförsäljares död.

Protesterna har pågått sedan fiskhandlarens död i fredags, med skallrop om "kriminella, lönnmördare, terrorister!".

I huvudstaden Rabat samlades tusentals i protester, skanderande "Vi är alla Mouchine".

Kungen Mohammed VI har beordrat en "grundlig och uttömmande utredning" av händelsen och att "vem som än är ansvarig ska åtalas", uppger landets inrikesdepartement.

Marocko står värd för FN:s nästa stora klimatmöte i november.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset