”Det är förkastligt och stötande att även juristbranschen präglas av sexuella ofredanden", skriver advokat Elisabeth Massi Fritz.
”Det är förkastligt och stötande att även juristbranschen präglas av sexuella ofredanden", skriver advokat Elisabeth Massi Fritz.

4 445 kvinnliga jurister ställer sig bakom ett upprop i en förlängning av kampanjen #metoo, skriver Svenska Dagbladet. ”Det är förkastligt och stötande att även juristbranschen präglas av sexuella ofredanden och sexuella övergrepp mot kvinnor”, säger advokat Elisabeth Massi Fritz till Metro.

I kölvattnet av kampanjen #metoo ställer sig nu 4 445 kvinnliga jurister sig bakom ett upprop, skriver Svenska Dagbladet. ”Det borde vara särskilt viktigt inom en profession som ska vara djupt engagerad i rättvisa och människors lika rättigheter. Företräder man lagen, är det passande att värna om densamma” skriver kvinnorna bakom #medvilkenrätt.

Bakom berättelserna finns bland annat kammaråklagare, hovrättsdomare och advokatbyråchefer. En kvinna berättar hur en domare ville ha betalt i oralsex för att ge karriärtips. En annan kvinna berättar hur hon telefontrakasserades av en manlig åklagare som ska kallat henne för könsord och hotat att förstöra hennes karriär.

LÄS MER: #metoo: Detta har hänt

”Det är förkastligt och stötande att även juristbranschen präglas av sexuella ofredanden och sexuella övergrepp mot kvinnor. Förövarna är män som i andra branscher och offren kvinnor, många gånger i form av en beroendeställning”, skriver advokat Elisabeth Massi Fritz i ett sms till Metro.

”Det som är allvarligt med det här uppropet är att övergreppen sker av människor som ska ”representera rättvisa och människors lika rättigheter”. Företräder du lagen ska du ta ditt ansvar och föregå med gott exempel”, skriver hon vidare. Hon uppmanar även drabbade att polisanmäla.

Fackförbundet Jusek ställer sig positiva till juristuppropet och meddelar att medlemmar utbildas i frågor om diskriminering och arbetsmiljö.

LÄS MER: Medier utreder trakasserier i egna led

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset