Det är stor efterfrågan på svensk getost, och det föds upp allt fler getter. Men efterfrågan på getkött är fortsatt lågt, och därför dödas tusentals killingar, främst bockar, eftersom att mammans mjölk är mer värdefull än de små getternas liv.

Varje år avlivas minst 6 000 killingar i Sverige för att de inte ska dricka mammans mjölk, enligt Jordbruksverket. Mjölken är nämligen avsedd för getost, rapporterar Sveriges Radio.

De flesta som avlivas är bockkillingar, eftersom de själva inte behövs för ostproduktionen. De flesta avlivas redan efter några timmar eller dagar.

– Det känns så bortkastat, det är något som känns riktigt fel. Att ta bort ett liv precis när det har börjat, säger Carmen Wikström, getbonde utanför Flen.

De senaste åtta åren har det skett en fördubbling av antalet getter i Sverige, och det är getosten som står för den stora ökningen i efterfrågan. Det är också därför problemet med de avlivade killingarna har uppstått, säger Kersin Jürss, ordförande i Sveriges Gårdsmejerister.

– Den här etiska frågan är en stor grej därför att många tycker att det är jobbigt att bara föda upp, döda och gräva ner. Dels känslomässigt, men också ekologiskt och allt det där. Man gör ju inte så med några andra djurslag egentligen utan man tar ju tillvara köttet, säger hon till Sveriges Radio.

Getbonden Carmen Wikström säljer sina bockkillingar till en restaurang, och kan därför låta dem beta i några månader i stället för att avliva dem. Men det är egentligen ingen bra affär då slakterierna tar samma pris för en liten killing som för ett stort lamm, och uppfödningen är dyr. Det har fått henne att börja fundera.

– Jag ställer den frågan till mig själv flera gånger om året. Vill jag det här?

LÄS MER: Hundar och katter stjäls och slaktas till förbjuden matfestival

LÄS MER: Nej, Almondy stödjer inga sharialagar med sina tårtor

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset