Tusentals personer demonstrerade mot en eventuell åtstramning av Polens abortlag under söndagen. Höjda galgar symboliserar illegal abort.
Tusentals personer demonstrerade mot en eventuell åtstramning av Polens abortlag under söndagen. Höjda galgar symboliserar illegal abort.

Tusentals polacker var med i en protest mot skärpningar av Polens abortlag utanför parlamentet i Warszawa under söndagen. Polen har redan en av de hårdaste abortlagarna i Europa.

Det socialkonservativa partiet Lag och Rättvisa, som kom till makten i oktober, ställer sig bakom landets katolska biskopars krav på att abortreglerna ska skärpas så de överensstämmer med den katolska kyrkans läror, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Det skulle innebära ett totalförbud mot att göra abort, något som upprör många i Polen och ledde till en stor demonstration utanför parlamentet i Warszawa  under söndagen.

►LÄS MER:  Läkare vägrar att utföra aborter trots att det är lagligt

De tusentals demonstranter ropade saker som ”min kropp, min ensak” samtidigt som de höll upp galgar för att symblisera illegala aborter, rapporterar Reuters.

I Polen är det i dag bara lagligt att avsluta en graviditet i ett tidigt skede när det hotar liv eller hälsa hos modern, när barnet tros vara permanent handikappad eller när graviditeten är ett resultat av ett brott, till exempel våldtäkt eller incest.

►LÄS MER:  Strängt Chile öppnar upp – vill öka aborträtt

►LÄS MER:  Påven: Preventivmedel bättre än abort

►LÄS MER:  Emilie, 28, gjorde abort: Vi måste prata om smärtan

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset