Den stora knäckfrågan med arbetsgivaren är lönesättningen.
Den stora knäckfrågan med arbetsgivaren är lönesättningen.

Om Polisförbundets sista två förhandlingsdagar strandar kan det bli polisstrejk. Den stora knäckfrågan med arbetsgivaren är lönesättningen, men poliser klagar också på resursbrist. Det rapporterar Expressen.

I skrivande stund pågår Polisförbundets avtalsförhandlingar med Arbetsgivarverket. Bara två förhandlingsdagar är kvar, men ännu har inte parterna kommit överens. Det rapporterar Expressen.

 LÄS MER: Polisen ryckte ut för att hjälpa bebis – attackerades med betongklump

 

Det är på tisdag den 27 september som den sista förhandlingsdagen äger rum. Målet är förstås att få ett avtal i hamn men strandar de förhandlingar som äger rum kan Polisförbundet komma att ta till stridsåtgärder.

– I grund och botten har vi samma möjligheter som alla andra: vi kan tillgripa strejk och övertidsblockad till exempel. Den enda begränsningen som finns är att vi inte får utlösa en konflikt som skulle kunna bli samhällsfarlig, säger Niklas Simson, Polisförbundets förhandlingschef till Expressen.

Det finns en speciell nämnd för att förhindra situationer där strejker och andra konfliktåtgärder blir samhällsfarliga, Statstjänstenämnden. Först efter att nämnden bedömt en eventuellt strejkvarsel inte blir samhällsfarligt kan en strejk bli verklighet.

Totalt 20 000 poliser rörs av förhandlingen, hur många som berörs av en eventuell strejk är inte klart. Men det kan röra sig om så många som ett antal tusen, enligt Expressen.

► LÄS MER: Barn lämnades ensamt i bil – polisen tvingades krossa rutan

 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Politik Ekonomi