Över hundra svenskar är drabbade.
Över hundra svenskar är drabbade.

Under tisdagkvällen svensk tid läckte en hackargrupp inloggningsuppgifter till minst 6 500 Spotifyanvändare. Hundratals svenskar är bland de drabbade.

Klockan 06:38 svensk tid läckte hackargruppen ”The Leak boat” vad de påstod var 9 000 Spotifykonton. I praktiken verkar det dock röra sig om 6 500 konton.

LÄS MER: Här är de största misstagen du gör när du väljer lösenord

Gruppen, som tidigare läckt konton från olika webbsidor och privata bilder från kändisar, la upp kontoinformationen offentligt så att vem som helst kunde ta del av det.

Metro har gått igenom läckan och kunnat bekräfta att åtminstone 178 svenskars Spotifykonton verkar vara drabbade. Men kontouppgifterna kommer från hela världen.

Den som är orolig för att vara drabbad bör genast ändra sitt lösenord för att förhindra att obehöriga människor använder sig ditt Spotify-konto.

Enligt Spotify själva rör det sig inte om ett dataintrång, utan att gruppen sammanställt spotifykonton där lösenorden finns i andra stora dataläckage och återanvänts på Spotify.

”Spotify har inte haft något dataintrång och våra användares information är säker. Vi är uppmärksamma på andra rapporterade läckor från andra tjänster och tar förbyggande åtgärder för att hjälpa våra användare att säkerställa att deras Spotify-konton förblir säkra, då många använder samma inloggninguppgifter och lösenord för flera olika konton och tjänster.”, skriver Fredrik Westin, från Spotifys kommunikationsavdelning, i ett mail till Metro.

 

LÄS MER: Tio miljoner svenska lösenord har läckt och finns fritt på nätet

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om spotify hackare