I dag, årets kanske viktigaste lönedag, kan 2 500 anställda i Värnamo kommun bli utan lön. Enligt uppdaterade uppgifter kan betalning förhoppningsvis ske till eftermiddagen.

Henrik Isaksson/All over press

Julhelgen kan bli knaper för Värnamobor.

De kommunanställda i Värnamo, allt från skolpersonal, sjuksköterskor till räddningsarbetare och socialsekreterare riskerar att inte få sin lön i dag. Både kommunen och banken arbetar nu febrilt för att få ut pengarna i dag, enligt Anette Pettersson, kommunikatör i Värmamo kommun.

Enligt uppdaterade uppgifter på kommunens hemsida kommer löneutbetalningar till anställda i kommunen "med största sannolikhet ske under eftermiddagen". 

Hur det blev så här är oklart.

– Vi vet inte riktigt hur det kunde bli så här. Vi har säkerställt att all data som gått från komunen gått från banken och vi har skickat om till Swedbank. Nu håller swedbank på att se hur snabbt de kan få ut pengarna.

LÄS MER: Vd chockhöjde lönerna - nu blomstrar affärerna

– Det här är ju den sämsta tänkbara dagen på året att inte få ut pengar, så det är ju jättedumt att det blivit så här, säger.

Om felet ligger hos kommunen eller banken kommer att göra i ett senare skede.

Eftersom det är så många röda dagar den kommande veckan måste många räkningar betalas i dag.

LÄS MER: Om 118 år får vi jämställda löner

Kan kommunen tänka sig att betala de kommunanställdas eventuella förseningsavgifter?

– Nej det kan vi inte, det är i så fall nåt vi diskuterar i inom chefsledningen, säger Anette Pettersson.

Antsällda i kommunen har meddelats att de kanske inte får någon lön i dag.

– Jag tycker att det är bedrövligt, man räknar ju med att det ska komma. Jag personligen står och faller inte med den här lönen och är klar med inköp inför jul, men det finns ju andra som är mer beroende av lönen. Det är alltid en tredje person som får ta smällen. De röda dagarna och mellandagsinköp har jag inte tänkt på utan hoppas de löser det här snabbt, säger en förskolepedagog till Metro.

LÄS MER: Nej, poliser tjänar inte mer än flyktingar

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Jobb