Frida Andersén.
Frida Andersén.

Svensk fälttävlan mår uselt.OS blev en ny flopp efter motgångarna i VM och EM de senaste åren.Det enda ekipaget av internationellt gångbart snitt kom inte ens till start i den avslutande hoppningen.

Frida Andersén låg tolva efter dressyren och en stark terrängritt. Med en lyckad hoppning hade hon kanske konkurrerat om en topp-sex-placering och om allt gått hennes väg till och med om en medalj.

Men det tog tvärstopp på tisdagsmorgonen, svensk tid. Andersén strök Herta utan att ens göra den obligatoriska besiktningen.

Hästen var halt.

– Hon travade jättefint när hon kom i mål (terrängritten). Hon såg fin ut och var fin under kylningen, inget konstigt. Men svullnaden poppade upp under kvällen och hon blev även lite halt, säger landslagsveterinären Lisa Lidbeck till TT.

Den avgående förbundskaptenen Staffan Lidbeck fyller i:

– Det är en svullnad och ömhet i höger framben. Hästen hade inte kunnat göra sig själv rättvisa så det var ett lätt beslut att ta, säger han.

Bedrövad

Andersén var förstås bedrövad att OS-debuten slutade så här. Hon hade en liten chans att blanda sig i medaljstriden.

– Hon är så klart jätteledsen. Samtidigt tror jag att hon känner att hon tar ett värdigt och bra beslut, säger Lisa Lidbeck.

– Hon tar det med fattning. Det är sånt här som händer i den här sporten, säger Staffan Lidbeck.

Hur illa det är med Herta återstår att se. Hästen undersöks noggrannare när den kommer hem, men det var sannolikt det sista mästerskapet för henne och Frida Andersén.

Det är den andra hästen laget förlorat i OS, den första var Anna Nilssons Luron.

"Smal topp"

TT: Är det bara otur eller tillfälligheter?

– Vi har en väldigt smal topp. Då kan jag välja unga hästar utan någon som helst skadehistorik som inte kan leverera eller en häst som Herta, som kan leverera, men som har haft skadeproblem. Man tar alltid en chans när man tar med äldre hästar, säger Staffan Lidbeck.

Ingen svensk ryttare nådde den individuella finalen efter den första omgången och laget blev inte bättre än elva. Frankrike tog lagguldet före Tyskland och Australien.

Michael Jung är sportens superstar. Tysken försvarade sitt guld från London på det mest galanta sätt. Jung var iskall som siste ryttare i finalen och drev sin Sam felfritt över hindren.

Fransmannen Astier Nicolas tog silver, amerikanen Phillip Dutton brons.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset