I Tyskland finns en halv miljon tvättbjörnar. Siffran ökar snabbt och nu finns risken att invasionen sprider sig till Sverige.

AP Photo/Daytona Beach News-Journal, Jim Tiller//SCANPIX

Antalet tvättbjörnar i Tyskland har ökat snabbt. Och nu kan de ta sig till Sverige.

På kort tid har antalet tvättbjörnar i Tyskland ökat explosionsartat. Man beräknar att det finns cirka 500 000 tvättbjörnar i landet – en siffra som stiger snabbt, enligt The National.

Och djuren har blivit ett stort problem i landet. De små ludna marodörerna plundrar soptunnor, fågelbon och bryter sig till och med in i hus. Den utrotningshotade kärrsköldpaddan står ofta på menyn och vissa menar att tvättbjörnarna utgör ett stort hot mot andra inhemska arter. Där går dock experternas åsikter isär.

Men det står klart att invasionen sprider sig mot Skandinavien.

– Det finns inte tvättbjörn i Sverige, men de har påträffats i naturen i Danmark och det är inte otroligt att de etablerar sig där. Lyckas de ta sig till Sverige kommer våra vintrar inte att stoppa dem. De kommer från Nordamerika och där förekommer de långt upp i Kanada , säger Bertil Borg, professor på Zoologiska Institutionen i Stockholm. 

Tvättbjörnarna är särskilt problematiska i stadsmiljöer, eftersom de anpassar sig snabbt och kan äta det mesta.

– De ställer ju till med en hel del trassel i städer där de välter soptunnor och sådant. Det är inget nytt, tillägger Borg. 

Vilka svenska djurarter skulle hotas om tvättbjörnen kom till Sverige?

– Groddjur främst och en del fågelarter eftersom de plundrar fågelbon. De markhäckande fåglarna ligger sämst till, men tvättbjörnar kan också klättra i träd. Det ligger närmast till hands. De tycker också om kräftor.

Tvättbjörnen kom till Tyskland under 1920-talet för sin päls skull och spreds därefter i landet.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset