Med hjälp av tankekraft har två apor lärt sig skriva fullständiga meningar ur Shakespeares ”Hamlet”. Forskare hoppas att tekniken ska kunna användas av förlamade patienter.

Det brukar sägas att oändligt många apor som slumpmässigt hamrar på skrivmaskiner till slut kommer att ha skrivit ur sig Shakespeares samlade verk. Men nu har betydligt färre apor, i ett experiment vid Stanford University i USA, redan kopierat stycken ur ”Hamlet”.
 

► LÄS MER: Polisen jagade apa – mitt i Malmö


I jämförelse med den berömda satsen om aporna och skrivmaskinerna har de två rhesusaporna i experimentet visserligen ”dopats”. De kan varken läsa eller förstå engelska, de har istället fått guidning när de lärt sig att skriva, skriver The Verge.

På en skärm över gulmarkerade bokstäver i alfabetet har de, så snabbt de kunnat, fått följa en grön markering som i tur och ordning pekat ut rätt bokstäver. Genom att följa denna markering med en muspekare har de skrivit ut textstycken ur ”Hamlet” och New York Times.
 

► LÄS MER: Apa får inte upphovsrätt för selfie


Så vad är syftet med studien?

Jo, aporna i experimentet har i själva verket aldrig vidrört skärmen med bokstäver. I stället har de haft elektroder fästa på sina hjärnor och styrt en muspekare med tankarna. På detta sätt har de lyckats skriva så mycket som tolv ord i minuten.

Forskarna vid Stanford University hoppas att metoden ska kunna användas av förlamade personer som ett enklare sätt att kommunicera. Resultatet av studien har presenterats i vetenskapliga tidsskriften IEEE.
 

► LÄS MER: Förlamad man styrde robotarm med hjärnan – hade känsel i varje finger

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Djur