Filmen visar hur en byrå av typen Malm tippar över, och uppmanar till att alltid fästa möbler vid väggen.
Filmen visar hur en byrå av typen Malm tippar över, och uppmanar till att alltid fästa möbler vid väggen.

Efter larmet om att två barn krossades under en tippande Ikea-möbel går varuhuset ut med en varningsfilm för att betona hur viktigt det är att fästa möblerna i väggen.

Ikea erbjuder gratis väggmonteringssatser efter att två barn i USA dog från krosskador efter att ha fått den kända byrån Malm över sig. Nu släpper IKEA en varningsfilm om möbeln.

Filmen visar hur en Malm-byrå tippar över, och samtidigt visas texten: ”Varannan vecka dör ett barn i USA av att möbler, köksapparater eller TV-apparater tippar över”. Med filmen vill de uppmuntra till att inte montera möblerna utan att också fästa dem i väggen.

Nej, Ikea har inte gjort en kudde som heter Putin

Möblerna har varningstexter som upplyser om hur allvarliga konsekvenserna kan bli om möblerna inte fästs vid väggen, men i många fall ingår inte monteringssatserna med motiveringen att olika väggar kräver olika satser, skriver brittiska Business insider.

År 2005 stämde familjen till en tvåårig flicka Ikea, efter att hon krossats till döds av en fallande garderob. De menade att dörrarna på garderoben var betydligt tyngre än bakstycket, vilket ledde till onödig fara. Ikea menade att det fanns tydliga säkerhetsinstruktioner som helt enkelt bara hade förbisetts.

Men problemet med tippande möbler gäller inte bara produkter från Ikea. I USA får 38 000 barn besöka sjukhus varje år till följd av skador från tippande möbler, enligt Consumer Product Safety Commission.

Flera barn skadade – Ikea återkallar grind

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset