Det är fortfarande inte fastställt vad det är som har orsakat haveriet.
Det är fortfarande inte fastställt vad det är som har orsakat haveriet.

Under helgen störtade ett plan av modellen Boeing 737-800MAX strax utanför Etiopiens huvudstad Addis Abeba. Modellen har kritiserats förut.

Vad hände med planet i Etiopien?

Sex minuter efter att planet hade lyft från Addis Abeba i Etiopien störtade det. 157 personer befann sig ombord. Ingen överlevde. Det är fortfarande inte fastställt vad det är som har orsakat haveriet.

LÄS MER: Plan störtade i Etiopien – svenskar befann sig ombord

Vad är det för flygplansmodell?

Flygplanet är ett amerikanskt trafikflygplan gjort för kort- och medeldistansflygningar. Modellen är en Boeing 737-800MAX. Det är ett av världens mest tekniskt avancerade trafikflygplan. Det levererades första gången till ett kommersiellt flygbolag i maj 2017. Det är ett av världens mest tekniskt avancerade trafikflygplan.

Vilka likheter finns mellan olyckan i Etiopien och den i Indonesien?

Det mest märkbara likheten är att det var samma typ av flygplan som kraschade, alltså en Boeing 737-800MAX. En annan likhet är att de båda planen hade hunnit vara i luften ungefär lika länge innan de störtade.

LÄS MER: Flygplan störtade – 189 personer ombord

Vad vet man om vad som kan ha orsakat helgens flygolycka?

Planet som störtade i Indonesien hade en hastighetsmätare som inte fungerade. Det är fortfarande oklart om det är samma problem som orsakade planet i Etiopien att krascha, men enligt en intervju i SVT  med flygsäkerhetsanalytiker Hans Kjäll kan det bero på ett problem med styrsystemet eller autopiloten.

– Det här liknar det haveriet men man kan än så länge inte säga någonting med säkerhet. Men flygtiden, höjden, och det faktum att farten var ostabiliserad tyder på ett liknande händelseförlopp som vid det indonesiska haveriet, säger han till DN.

LÄS MER: Buss exploderade i centrala Stockholm

Hur mycket och i vilka ställen av världen används den här flygplansmodellen?

Flygplanet Boeing 737 används över hela världen. Enligt CNN finns det just nu 7 000 flygplan i användning och ytterligare 4 661 plan har beställts. Southwest Airlines har flest antal flygplan av modellen Boeing 737, tätt följt av Air Canada. Boeing 737 finns dock i flera olika varianter, där Boeing 737-800MAX är en av dem. 

Vilka flygbolag i Sverige använder Boeing 737-800MAX?

Tui och Norwegian använder sig av modellen. Båda har sagt att de fortsätter använda planen tillsvidare.

LÄS MER: Så ska klottret i tunnelbanan stoppas – kan bli skyddsobjekt

Vilka har valt att ställa sina plan av den här modellen efter olyckan i helgen?

Kina utlyste flygförbud för modellen. Även Etiopien och Indonesien parkerar tillfälligt sina plan av modellen Boeing 737-800MAX.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset