En man dödades av en handgranat vid tunnelbanestationen Vårby gård i början av januari.
En man dödades av en handgranat vid tunnelbanestationen Vårby gård i början av januari.

Två män har anhållits misstänkta för bland annat grovt vållande till annans död. Männen misstänks ligga bakom händelsen då en man dödades av en handgranat vid tunnelbanestationen Vårby gård i början av januari.

En man i 60-årsåldern dödades den 7 januari då han plockade upp en handgranat som låg vid tunnelbanestationen Vårby gård i Stockholm. Samtidigt skadades en kvinna i 45-årsåldern.

Nu har två 18-åriga män anhållits.

– De anhölls i sin frånvaro i går eftermiddag, och beslutet verkställdes nu på morgonen, säger åklagare Ida Arnell.

LÄS MER: Skottlossning före dödsexplosionen i Vårby

Båda männen är 18 år gamla och greps i sina bostäder i Stockholmsområdet. Männen misstänks för grovt vållande till annans död, grovt vållande till kroppsskada och allmänfarlig ödeläggelse, enligt åklagaren.

Hur ställer de sig till misstankarna?

– Jag kan inte uttala mig mer om vad de har sagt. Jag har nu begärt att de ska få försvarare, och de ska höras så fort som möjligt, säger Ida Arnell.

Männen är anhållna som skäligen misstänkta, vilket är den lägre misstankenivån.

LÄS MER: Bild från polisen – så här såg granaten i Vårby gård ut

Polisen har tidigare berättat för Metro att en arbetshypotes var att handgranaten har ett samband med en skottlossning tidigare under natten – att granaten då kastats men detonerade först då mannen plockade upp den.

– Granaten låg utan sprint och grepe, enigt den bedömning vi gjort, och den briserade ganska omedelbart, sa kriminalpolisinsatschef Lars Bröms till Metro.

Granaten var en M75 – en handgranat som håller omkring 3000 små stålkulor, och som har sitt ursprung i forna Jugoslavien.

– M75 är en handgranat som avger splitter i syfte att slå ut, skada eller döda fienden. Den har ett riskavstånd på 300 meter, alltså enskilda splitter kan färdas 300 meter om det inte finns träd eller annat omkring. Inom ett avstånd på upp till tio meter från detonationen är det direkt dödande att befinna sig, har major Gary Campbell vid Totalförsvarets ammunitions- och minröjningscentrum, berättat för Metro.

Fakta: Explosionen i Vårby gård

7 januari: En man i 60-årsåldern dödas och en kvinna i 45-årsåldern skadas då en handgranat detonerar vid tunnelbanestationen Vårby Gård i Stockholm.

En av polisens hypoteser är att granaten kastades i samband med en skjutning under natten, och att mannen plockade upp en så kallad blindgångare.

 

19 februari: Två 18-åriga män anhålls i sin frånvaro misstänkta för inblandning i explosionen.

 

20 februari: Männen grips och misstänks för grovt vållande till annans död, grovt vållande till kroppsskada och allmänfarlig ödeläggelse. Männen är skäligen misstänkta, vilket är den lägre misstankenivån.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset