"Manspreading" har varit hett debatterat i både USA och Sverige.
"Manspreading" har varit hett debatterat i både USA och Sverige.

Polisen ansåg att de två männens skrevande störde medtrafikanterna på tunnelbanan i New York. Det räckte för att männen skulle gripas, enligt Huffington Post.

Det är emot reglerna att ta upp mer än ett säte i New Yorks tunnelbana om det stör medtrafikanterna. Det blev två män varse när poliserna upptäckte deras skrevande – och grep dem, enligt Huffington Post.

Fenomenet med skrevande personer, oftast män, på tunnelbanan kallas för ”manspreading” och har varit hett debatterat i såväl USA som i Sverige.

Männen fick en villkorlig dom, de slipper alltså straff om de inte ertappas för nya brott inom en viss tidsram. Domaren ska ha varit skeptisk till anklagelserna på grund av att gripandet gjordes efter midnatt: ”Jag kan inte tänka mig att det var mycket folk på tunnelbanan”, sa domaren enligt Huffington Post.

Det är Police Reform Organizing Project, PROP, som har uppmärksammat amerikanska medier om händelsen. En organisation som arbetar för att avslöja diskriminering och maktmissbruk inom poliskåren i New York.

I amerikanska medier har nyheten bland annat handlat om att det kan förekomma rasistiska trakasserier från polisens sida. Gripandet av de två personerna på tunnelbanan kan vara en del av en systematisk diskriminering, enligt statistik i PROP:s rapport.

LÄS MER: Fritt fram för männen att skreva i lokaltrafiken

►LÄS MER: Så reagerade folk när en kvinna skrevade i kollektivtrafiken

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset