Fredrik Berselius, Michelinstjärnebelönad kock, tillsammans med sin fru Katrina. Arkivbild.
Fredrik Berselius, Michelinstjärnebelönad kock, tillsammans med sin fru Katrina. Arkivbild.

Den svenske kocken Fredrik Berselius tilldelas två stjärnor i Guide Michelin för krogen Aska i New York,– Jag vet inte vad jag ska säga. Jag är extremt glad. Det är  . . . det är en chock, säger han.

2017 års Guide Michelin offentliggörs inte förrän på torsdag, men sajten Eater har fått tag på en upplaga och går ut med den glada nyheten.

De skriver att Aska är utnämnd till New Yorks bästa nya restaurang av Michelin och har tilldelats två stjärnor. Vanligtvis tilldelas nya restauranger en stjärna.

Aska, som ligger i Brooklyn, öppnade på nytt i juli i år efter att ha flyttat. Före flytten hade Berselius krog en stjärna.

– Vi vill laga så god mat vi kan, och använda så bra råvaror vi kan. Vi jobbar hårt varje dag för att leverera vår produkt. Men man vet aldrig . . . guiden, den jobbar på sitt eget sätt. Ingen vet exakt vad de letar efter när de sätter stjärnor. Så vi kan bara göra så gott ifrån oss vi kan. Vi är extremt glada, säger han till Expressen.

I guiden betygsätts maten med upp till tre stjärnor. En betyder "en mycket bra restaurang i sin kategori". Två betyder att restaurangen har "utomordentlig matlagning, värt en omväg" och full pott innebär betyget "Exceptionellt bra kök, värd en resa i sig".

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset