Etableringsreformen har inte fått önskad effekt – bara en bråkdel har fått jobb utan statliga subventioner, enligt DN.
Etableringsreformen har inte fått önskad effekt – bara en bråkdel har fått jobb utan statliga subventioner, enligt DN.

Mer än 1,8 miljarder kronor har lämnats tillbaka till statskassan av de pengar som är öronmärkta för integrationsarbete, skriver Dagens nyheter. Detta trots att Sverige ligger i botten i EU när det gäller att integrera invandrare.

– Man kan konstatera att det handlar om väldigt mycket pengar, säger Emil Plisch, projektledare på Riksrevisionen till tidningen.

Arbetsförmedlingen har fått extra anslag för att hjälpa nyanlända invandrare att få jobb. Men sedan 2011 har över 1,8 miljarder kronor lämnats tillbaka till statskassan. Pengarna får nämligen bara gå till den så kallade etableringsreformen och resurserna har helt enkelt inte blivit utnyttjade.

​Samtidigt är Sverige dåligt på just detta – bara Grekland, Spanien och Belgien är sämre på  att integrera invandrare på arbetsmarknaden, enligt statistikorganet​  Eurostat.

Vad beror då det här på? Enligt Arbetsförmedlingen så har läget varit ansträngt för landets arbetsförmedlare.

–  Det leder till att arbetsförmedlarna ägnar allt mindre tid åt varje arbetssökande, säger Johan Nylander, verksamhetssamordnare på Arbetsförmedlingen till DN.

Regeringen räknade även med att nyanlända skulle ha kunnat utnyttja Arbetsförmedlingens hjälp från första dagen, men inte räknat med problem som att anläggningsboenden ligger otillgängligt till och de arbetssökande från långa resvägar.

Etableringsreformen har heller inte givit så god effekt som man hoppats: ifjol hade fem procent fått jobb utan statliga subventioner efter tre månader, åtta procent studerade och och 16 procent hade statligt subventionerade jobb – exempelvis så kallade nystartsjobb.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset