Polisen i Göteborg har nu inlett en förundersökning om förtal sedan två unga tjejer i måndags anmält att de utsatts för kränkningar på Instagram. Förhör har hållits med tjejerna, men än så länge finns inga misstänkta.

Scanpix

Under tisdagseftermiddagen beslutade åklagaren att inleda förundersökning rörande förtal sedan två unga tjejer, båda under arton år, i måndags polisanmält att de blivit kränkta på fotodelningssajten Instagram.

På kontot ska någon eller några bland annat ha lagt ut nakenbilder på andra personer, i vissa fall minderåriga. Men de två tjejernas polisanmälningar rör inte några nakenbilder.

– Det är inga bilder som är utlagda, utan det handlar om kränkande text, säger Peter Adlersson på polisens kommunikationsenhet i Göteborg.

Enligt polisen har kontot i fråga stängts ned flera gånger för att sedan startas upp igen under nya namn. I måndags ska kontot ha haft runt 2000 följare och under onsdagen endast ett tiotal.

– Nu har den bara en handfull följare och det verkar som att det är ganska lugnt på sidan. Vi försöker följa flödet och hänga med så gott det går så att vi inte ska bli så överraskade som förra gången, säger Peter Adlersson.

Polisen har nu pratat med de två tjejerna och börjat utreda vem eller vilka det är som ligger bakom kontot.

Enligt Christina Lycke Alhbin, biträdande enhetschef på utredningsenheten, har man ännu inga misstänkta till kränkningarna.

– Vi har vidtagit flera åtgärder för att ta reda på vem det är som har skrivit de här sakerna. Vad för åtgärder det är kan jag inte gå in på, säger hon.

Samtidigt kom i dag ett åtal mot fyra tjejer i Borås, som ska ha förtalat tre personer på Instagram.

Enligt åtalet rör det sig om kränkande text och bilder av sexuell karaktär. De lades ut strax före jul förra året, samma dag som liknande förtal på Instagram orsakade upploppsliknande protester vid skolor i Göteborg. Två flickor dömdes senare för dessa kränkningar.

De fyra nu åtalade fyller alla 17 i år. De krävs även på 15 000 kronor i skadestånd för varje kränkt person.

Läs mer:

Detta hände i Instagram-upploppen i vintras.

Instagram-mamman: "Jag har inte råd med böterna"

Fler anmäler förtal på nätet efter Instagram-upploppen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset