64 procent av forskningsprojektets pengar har gått till rese- och representationskostnader.
64 procent av forskningsprojektets pengar har gått till rese- och representationskostnader.

De två anklagade männen är misstänkta för att lurat sina arbetsgivare på flera miljoner kronor och missbrukat sina förtroendeställningar.

Männen anklagas för att ha tecknat egna avtal med två amerikanska bolag knutna till Karolinska institutets forskningsprojekt, rapporterar Aftonbladet. De två männen ska ha gjort detta utan arbetsgivarens tillstånd.

– Vi ser väldigt allvarligt på det här, det är därför vi har polisanmält det, säger Matti Sällberg, prefekt vid Karolinska Institutet, till Aftonbladet.

LÄS MER: Akutbesökare på Nya Karolinska ska flyttas

Den ena mannen var professor och forskningsledare på Karolinska institutet. Den andra var överläkare och neurokirurg på Karolinska sjukhuset. I höstas sade båda männen upp sig, vilket väckte misstankar hos såväl KI som KS, som anlitade en extern firma för att undersöka saken.

LÄS MER: 47 barnmorskor har sagt upp sig på Karolinska: ”Personalen tystas”

Enligt den rapport som kom fram ska avtalet som tecknats mellan männen och de amerikanska bolagen gett över 21 miljoner kronor. Utöver detta ska de två misstänkta även fått ta emot konsultarvoden på cirka 30 000 kronor i månaden vardera från ett av de amerikanska bolagen. I rapporten framkom det även att 64 procent av forskningsprojektets pengar har gått till rese- och representationskostnader, varav resenotorna gick upp till nästan 1,8 miljoner kronor.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset