Bröderna Elias (till vänster) och Mikael Ymer föll i de inledande singlarna i Davis Cup-mötet med Nederländerna.
Bröderna Elias (till vänster) och Mikael Ymer föll i de inledande singlarna i Davis Cup-mötet med Nederländerna.

Det är brant uppförsbacke för Sverige i Davis Cup-matchen i tennis mot Nederländerna.Bröderna Elias och Mikael Ymer föll i sina singlar på fredagen och Nederländerna leder med 2–0.– Vi måste fortsätta tro, säger förbundskaptenen Fredrik Rosengren.

Elias Ymer, rankad 150 i världen, hämtade in tvåsetsunderläge mot 142-rankade Thiemo de Bakker, som dock till slut vann med 3–2 efter ett avgörande tiebreak och gav Nederländerna ledningen med 1–0 i Båstad.

Ymer inledde med att gå fram till 3–0 i första set, som ändå gick till de Bakker med 6–4. Efter samma siffror i andra set kom Ymer tillbaka och tog tredje set enkelt.

I fjärde set hamnade Ymer i underläge på nytt, 1–4, men efter två servegenombrott kunde han ändå serva hem setet med 6–4 och tvinga fram ett skiljeset.

"Stundtals bländande"

Spelarna höll sina servar i femte set ända fram till 6–6 och tiebreak. Där skaffade sig de Bakker en 6–2-ledning och säkrade segern på sin första matchboll: 6–4, 6–4, 1–6, 4–6, 7–6.

– Elias har inte de segrar i ryggen som ger det självförtroende som krävs för att vinna tajta matcher men han spelar stundtals bländande och sliter kopiöst, säger Fredrik Rosengren.

I den andra singeln var lillebror Mikael Ymer (662-rankad) numret för liten i sin hemmadebut i Davis Cup mot Robin Haase (65-rankad). Efter 3–6, 3–6 gick tredje set till tiebreak, där Haase avgjorde till 7–6 på sin femte matchboll till 12–10.

– Mikael inledde lite junioraktigt men när han fick längd och tryck i slagen var han väldigt nära att ta tredje set. Både Elias och Micke har verkligen kämpat för Sverige i dag, säger Rosengren.

Slåss för kontraktet

Nederländerna är på papperet favorit i DC-mötet, som är den första playoff-omgången i division 1. Vinnaren säkrar förnyat kontrakt i Europa-/Afrikazonens grupp 1 medan förloraren tvingas till en direkt avgörande nedflyttningsmatch mot Israel.

Fred Simonsson och Isak Arvidsson spelar lördagens dubbel för Sverige.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset