Här har nyhetsuppläsaren Anja Reschke fått nog. Attackerna mot flyktingar blir bara fler och grövre och på nätet bryr sig hatarna inte ens om att dölja sina namn längre. ”Det kan inte fortsätta”

Det var på torsdagen som Anja Reschke, programledare för nyhetsprogrammet Tagesthemen, gick ifrån den vanliga nyhetspresentationen till att läsa upp ett viktigt och känsloladdat meddelande. 

– Fram tills nyligen har kommentatorerna gömt sig bakom pseudonymer, men nu har de börjat visa sig med sina egna namn, sa Anja Reschke 

Tidigare har det gått att avfärda alla rasistiska påhopp på nätet som tomma ord från dårar, men efter en rad attacker mot flyktingar går det inte längre att tolerera, menar hon.

– Dessa hat-tirader på nätet har sedan länge utlöst gruppdynamiska processer. Det högerextrema våldet har ökat. Det kan inte fortsätta. 

Det räcker inte med lagar för att sätta dit de som sprider hat och hot, säger hon, och uppmanar vanliga tyskar att säga ifrån. 

– Om du inte är av åsikten att alla flyktingar är parasiter som borde jagas, brännas eller gasas, så borde du visa det väldigt tydligt, säger hon och spänner blicken i tittaren. 

Anja Reschke valde att ta ton eftersom hon tycker att politikerna inte har lyckats ta racistiska attacker mot flyktingar på allvar. I kommentarerna till klippet gav de flesta sitt stöd, men som väntat förekom också hatiska kommentarer från högerextrema.

Samtidigt som det finns en stark hatström, som bland annat visat sig i högerextrema demonstrationer och attentat mot flyktingförläggningar, finns det också många tyskar som öppnar sina hjärtan för att hjälpa flyktingarna, säger hon till Tagesschau. 

Klippet har nu textats till andra språk och fått internationell uppmärksamhet.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset