Fem små lurviga gepardungar har för första gången fötts på Parken Zoo i Eskilstuna. Se filmen där världens snabbaste bebisar busar runt.

Det är inte varje dag en gepardunge ser dagens ljus i Sverige. Men efter mycket om och men har nu gepardhonan Moja på Parken Zoo i Eskilstuna satt fem små lurviga väsen till världen.

– Det är helt underbart att komma till jobbet på morgonen och mötas av det här gänget. De har fått vara för sig själva i några veckor, men nu kan vi se att mamman tar hand om dem och alla känner sig trygga, säger Marlene Windahl som arbetar med djuren på Parken Zoo.

Läs mer: Därför vill vi krama sönder gulliga djur

Geparderna ingår i det europeiska bevarandeavelsprogrammet, EEP, som finns för att bevara den hotade arten. Men det var inte helt lätt för Parken Zoo att få fart på gepardpopulationen.

– Hannen och honan behöver varsitt hägn för att de ska bli fart på det hela. När de går tillsammans, som de har fått göra här, tenderar de att bli mer som syskon. Men när vi tog in tre nya honor hände det saker, säger Marlene Windahl.

Gepardungarna, två hannar och tre honor, kommer nu att stanna i Eskilstuna i minst ett och ett halvt år, innan de eventuellt omplaceras till andra delar inom bevarandeprogrammet.

Alla medlemmar i syskonskaran har fått namn på swahili. Hannarna heter Chomo (Prick) och Sikio (öron), och honorna heter Haraka (snabb), Kasi, (hastighet) samt Doa (Fläck).

Läs mer: Geparden på väg att utrotas

Geparden

Geparden tillhör kattdjuren men är kanske den katt som skiljer sig mest från alla andra katter. Den är känd för sin förmåga att springa snabbt och på korta avstånd kan den komma upp i hastigheter på strax över 100km/h. .

Geparden konkurrerar om bytesdjuren med bland annat lejon, hyenor och leoparder vilket har gjort att geparden mestadels jagar på dagen. Man tror att dess svarta sträck under ögonen, tårlinjen, har utvecklats just därför då de absorberar delar av solens ljus och minskar de bländande effekterna, lite som gepardens egna solglasögon.

Geparden klassas som sårbar och minskar i antal i det vilda, mestadels på grund av miljöförstörelse och jakt. Den tros ha försvunnit från 76% av ursprungsområdet i Afrika och i Asien finns endast ett 50-tal individer kvar i Iran. Totalt finns det uppskattningsvis 6700 individer kvar i ett 20-tal länder.

Källa: Parken Zoo

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset