Matmekka

"Matakuten"-kocken Carola Magnusson har lanserat sig som ett slags ekologisk aktivist, en kulinarisk Usama bin Ladin som sprider mantrat om halvfabrikatets ondska. Hennes egen Tora Bora-grotta är företaget Carola Eko.

Härifrån driver hon skolmatsalar, cateringverksamhet och sedan första september också restaurangen Matmekka på Etnografiska museet på Djurgårdsbrunnsvägen.

Det kommer signaler om mattantens renässans: I Katerina Janouchs nya antologi om kvinnors sexfantasier avslöjar Karin, 30, att hon tänder på skolköksföreståndare av den gamla bastanta arten. Magnussons egen framgång som tuff granskare av skolbespisningar i TV 4:s "Mat­akuten" är också ett tecken på yrkets höjda status. I en föränderlig värld träder mattanten fram som igenkännlig konstant.

Personligen kan jag ha lite svårt för den förmänskligande retorik som Carola Magnusson laddar sin matgospel med: jag läser i någon av hennes böcker att man ska döpa sina päron. Detta eftersom "namngivna individualister" som får utvecklas efter sina förutsättningar "smakar som allra bäst".

Hon skriver också att spannmål ska växa utan stress. Nästa steg blir väl att öppna ett barnhem för böngroddar. Där­emot undrar jag om inte bin Ladin skulle ha en del invändningar mot estetiken på Matmekka.

På Etnografiska tuggar vi Carolas ombonade ekolunch – just denna tisdag en ugnsbakad lax med lagom stark taginesås och en lasagne med för lite köttfärs – till tonerna av ekivok magdansmusik och i sällskap med ammande kvinnor.

Jag får ömma flashbacks från en tremånadersresa jag gjorde på Nya Zeeland: varje kväll lagade mitt sällskap på två kaliforniska hippiesystrar stora baljor med mosad pumpa och råris, samtidigt som några långhåriga vandrarhemsinventarier tutade igång sina didgeridoos på bakgården.

Inte visste jag då att denna livsstil snart skulle anses exemplarisk. Men så är det och därför finns det en logik i att Carola Magnusson driver sin restaurang på just Etnografiska, museet som presenterar vetenskapen om olika folks vardagsliv.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset