I den här texten vänder vi oss till er som stressar i förtid. Om man vet att man har svårt att få barn och längtar intensivt efter det är det en helt annan sak, säger Pelle Ullholm, sexualupplysare på RFSU.
I den här texten vänder vi oss till er som stressar i förtid. Om man vet att man har svårt att få barn och längtar intensivt efter det är det en helt annan sak, säger Pelle Ullholm, sexualupplysare på RFSU.

När är bäst chans att bli gravid? Och hur förändras sexet när önskan är att skaffa barn? I tv-klippet får du några tips som man kan tänka på.

 

Sexet kan förändras när man vill skaffa barn

I tonåren får vi mycket information om p-piller, kondomer och andra preventivmetoder. Det är bra – men ibland ger det intrycket att det är väldigt enkelt att bli gravid. Det är inte sant för alla, speciellt inte när man blir lite äldre. Enligt en undersökning av Babyvärlden.se tänker de flesta att tar 2–4 månader, när det i själva verket tar 12 månader för var femte par som försöker.

Sexlivet kan börja förändras redan i samband med beslutet att skaffa barn.

– Sexualitet handlar ju om njutning, närhet, samhörighet och bekräftelse. De upplevelserna kan skruvas till när man har bestämt sig för att skaffa barn. Känslan kan vara härlig i början, något adderas – sexet betyder något extra, säger Pelle Ullholm, sexualupplysare på RFSU.

Men när det inte händer något, kan den härliga känslan ganska snabbt övergå till något mer oroligt. Man börjar skifta fokus. Sex blir inte längre njutning utan det viktiga är spermieutlösningen.

LÄS MER: Sen sexdebut – en stress för många killar

– Många vittnar om att sex blir något mekaniskt när man börjar oroa sig att inte bli gravid. Sex blir tråkigt, som ett jobb, något man bara ska göra för att få ett efterlängtat resultat, säger Pelle Ullholm.

Att prata om sexlivet kan bli svårt, eftersom det hamnar i skuggan av reproduktionen. Men Pelle Ullholm understryker att sex för många inte bara är njutning utan också bekräftelse, samhörighet och närhet – just sådant vi behöver när vi har utmaningar i livet. Därför rekommenderar han att ha sex av andra skäl än barnalstring.

– Det kan göra det enklare att prata om förändringarna som de flesta ändå känner av. Det blir också enklare att hålla fast i en bredare sexualitet efter den här perioden, säger Pelle Ullholm.

Han understryker att för de som faktiskt har svårt att bli med barn blir det en helt annan sak, men att den oron som uppstår under den allra första perioden då man försöker bli förälder ofta är onödig.

– Fler skulle nog ha det bättre och känna mindre stress om de var lite bättre förberedda på att det kan ta tid. Det är kunskap som kan lugna, säger Pelle Ullholm.

Så kan du undvika att sexet blir tråkigt

Han menar att det är synd att låta oron göra sex till något tråkigt.

Men det finns knep som gör att sex kan få finnas samtidigt som längtan efter barn.

– Ett knep är att tänka hur. Att ha också ha sex på ett sätt som inte leder till reproduktion. Välj själva – smeksex, grovhångel, oralsex eller analsex, säger Pelle Ullholm.

Det går också att tänka när – att ha sex även då det inte går att bli gravid.

– Och välj inte bort närhet, hångel och smek mellan dessa tillfällen. Det finns positiva effekter av att känna fysik närhet, ömhet och njutning, säger Pelle Ullholm och tillägger att det kan vara lättare sagt än gjort.

– Men kom ihåg att om sexet och närheten gav något i sig innan ni försökte få barn, så kan det också göra det nu. Det är lätt att glömma av mitt i oron och längtan.

LÄS MER: Så ofta ligger Metros läsare

Ägglossning – när då?

* För att veta när man kan bli gravid, gäller det att veta när ägglossningen sker. Den kommer ungefär mitt i menscykeln. Det går att räkna baklänges: 12–16 dagar efter ägglossningen kommer mensen. De som har regelbunden mens har också regelbunden ägglossning.

* En menscykel varar ungefär 28 dagar, men kan variera från person till person (23 till 35 dagar är inte ovanligt). Längden på en menscykel räknas från första dagen av mensen fram till första dagen på nästa mens.

* Ägglossning innebär att ägget släpps från äggstocken och fångas av äggledaren. Därifrån vandrar ägget mot livmodern. Ägget kan befruktas i 24 timmar efter ägglossningen.

* Spermier kan vara aktiva i upp till fem dagar. Det går därför att bli gravid fem dagar innan ägget frigörs, även om störst sannolikhet att bli gravid är från och med två dagar före och fram till ägglossningen.

* För att veta när är ett tips att använda en app som visar när ägglossningen är! Men det finns fler knep. Läs mer på rfsu.se.

 

 

Källa: Rfsu.se

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset