Alexandra Rapaport, Helena Bergström, Ola Rapace och Louise Nyvall, under en presentation av TV4:s höstutbud.
Alexandra Rapaport, Helena Bergström, Ola Rapace och Louise Nyvall, under en presentation av TV4:s höstutbud.

Hopplösa hantverkare, empatiska sjuksköterskor och frånvarande föräldrar. När TV4-gruppen presenterar hösten utlovar kanalen mer svenskproducerat drama än någonsin.

Fyran har hakat på tv-seriefrossan. Och det är frånvarande föräldrar som står i centrum för systerbolaget C Mores två stora kriminalsatsningar. "Saknad" är Colin Nutleys första kriminalserie och huvudrollsinnehavaren Helena Bergström kallar den för en "Änglagård noir".

– Colin utmanar crimegenren och gör något helt eget. Det här handlar om en kvinna som bryter mot norm och struktur, säger hon till TT.

Helena Bergström spelar poliskommissarie Maja Silver som har övergett man och barn. När en utmärglad flicka hittas mördad i det svenska bibelbältet flyttar hon hem – för att återknyta kontakten med sitt barn, gestaltad av Helena Bergströms egen dotter Molly.

– Hon är fantastisk att spela mot. Colin och jag är väldigt tydliga med våra yrkesroller och det är Molly också. Det blir en naturligt äkta känsla mellan oss eftersom vi är mamma och dotter på riktigt. Men som tur är, inte med samma frostiga relation.

Pappa och dotter

Regissören bakom succéserien "Tusenbröder", Erik Leijonborg, återkommer med actionthrillern "Farang", om den före detta bankrånaren Rickard, spelad av Ola Rapace. Han befinner sig på flykt i Thailand när han blir uppsökt av sin 15-åriga dotter och ställs mellan valet att avslöja sin identitet eller förlora sitt barn.

– Båda vill ha en relation men de har inte setts på tio år och kontakten kommer inte naturligt, säger Louise Nyvall som spelar dottern.

Tittarna får dock vänta till nästa vår för att bekanta sig med duon.

Systerligt

Annars är det "verklighetens folk" som dominerar höstens tablå. Dramat "Syrror" skildrar fyra sjuksköterskor på en akutmottagning i Stockholm.

– Sjuksköterskorna är de som är närmast patienterna fysiskt. Det gör att det blir en värme i serien, säger Tanja Lorentzon som uppskattar att fyra kvinnor har huvudrollerna.

– De fyra hugger inte varandra i ryggen. De boostar varandra, säger hon.

Den humorsugne kan följa serien "Jävla klåpare" som utlovar igenkänning för alla som någon gång varit i händerna på en hantverkare. En hel del skratt lär det också bli när Peter Settman låter barn i åldrarna 5–7 år härja fritt i "Hur svårt kan det va?".

– Vi vänder upp och ner på världen, säger Peter Settman.

Maja Suslin/TT
Skådespelaren Helena Bergström spelar i serien "Saknad" av Colin Nutley.
Maja Suslin/TT
Måns Nathanaelson och Stasse Souilis från serien "Jävla klåpare".
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset