TV4:s fotbollsjournalist Olof Lundh tror att det även inom svensk fotboll finns en kultur som går ut på att runda regler i det fördolda för att tjäna pengar. Arkivbild.
TV4:s fotbollsjournalist Olof Lundh tror att det även inom svensk fotboll finns en kultur som går ut på att runda regler i det fördolda för att tjäna pengar. Arkivbild.

De stora pengarna som den nu sparkade engelske förbundskaptenen Sam Allardyce erbjöds för hjälp att kringgå regler finns inte i svensk fotboll.Men det betyder inte att den är utan skönhetsfläckar.

Under ett smygfilmat möte med journalister som låtsades vara affärsmän berättade Allardyce om hur man kan runda reglerna som förhindrar att en tredje part kan "äga" rätten till fotbollsspelare. I samband med det erbjöds den dåvarande engelske förbundskaptenen 400 000 pund, närmare 4,5 miljoner kronor, för sitt samarbete.

Suget efter pengar förvånar delvis Olof Lundh, fotbollsjournalist på TV4 som nyligen släppte en bok där han bland annat skriver om tveksamma affärer, gråzoner och tystnadskulturen inom svensk fotboll.

– Den här girigheten präglar engelsk fotboll, trots att de tjänar så mycket pengar är man alltid sugen på att tjäna mer pengar, säger Olof Lundh till TT.

"Många kopplingar"

– Då kan man vara fascinerad av Sam Allardyce. Om han nu har drömt om det här jobbet i hela sitt liv och tagit sig dit, och har tre miljoner pund om året, varför måste han jaga 400 000 till?

Olof Lundh tror att Allardyces agerande går att koppla till den engelska fotbollskulturen.

– Det finns många sådana kopplingar mellan tränare, managers och agenter. Det verkar vara svårt att komma åt den kulturen.

Svensk fotboll är ingen mångmiljardindustri likt den engelska, men det finns gott om exempel på tveksamheter, vilket bland annat Lundh skriver om i sin bok. En kultur som går ut på att runda regler i det fördolda för att tjäna pengar finns även i Sverige, säger han.

– Jag är rätt övertygad om att det finns, bara att det är svårt att bevisa.

"Riggade matcher"

– Det är som med riggade matcher. Om det finns riggade matcher ute i världen så finns det i Sverige.

Att det är så svårt att bevisa beror delvis på att få av de inblandade pratar om det – eftersom de i så fall skulle sätta dit sig själva, tror Olof Lundh.

– Sedan är det i en mycket mindre skala. Det är viktigt att påpeka att Sverige är ett bakvatten. En allsvensk klubb omsätter ungefär vad en Premier League-klubb betalar för en medelmåttig spelare.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset